Aktivirajte se i vi: Studentice u humanitarnoj akciji za Bajram

Nejra Borovačkić, studentica novinarstva u Tuzli i Samra Hasanović koja studira medicinu i živi u Austriji  pokrenule su humanitarnu akciju u kojoj su prvo njih dvije ponudile pomoć. Obilaskom nekoliko porodica u stanju socijalne potrebe u naseljima Mrdići, Radina i Ježevac na području Banovića vlastitim su primjerom pozvale na akciju i druge.

– Da li ste se nekada zapitali kakav je osjećaj radovati se najljepšem prazniku, iako svjesni da  nemate načina dočekati ga uz osnovne potrepštine? Upoznati sa situacijom u našoj državi, svjesni smo da je veliki broj takvih porodica, ali i rijetko humanih ljudi. Hajde da pokrenem humanitarnu akciju ”Ramazan u Bosni i Hercegovini”, i da izvučem najbolje iz društvenih mreža, kaže Samra.

Ona kaže da živimo u vremenu u kojem mnogi koriste Instagram, uglavnom za vlastitu promociju.

– Nedavno sam upoznala jednu djevojku, te nakon razgovora razmijenila kontakt. Naravno, pronašle smo se na instagramu gdje smo povremeno pisale. Ona je iz Austrije i studentica je četvrte godine Medicinskog fakulteta. Inspirisana jednim od svojih pratilaca, pokrenula je humanitarnu akciju na instagram platformi, gdje zahvaljujući poznatom internetskom servisu, preko kojeg se obavljaju finansijske transakcije, PayPal-u svi zainteresovani mogu jednim klikom donirati onoliko novaca koliko žele. Ona povremeno dolazi u Bosnu, gdje je i planirala realizovati akciju nazvanu ”Ramazan u Bosni i Hercegovini”. Ovoj akciji pridružilo se još troje aktivnih građana koji žive na području Tuzlanskog kantona. Da zaista ima mladih ljudi koji su spremni pomoći, pokazatelj je i ova humanitarna priča, dodaje Nejra.

Njihov ramazanski poklon porodicama bile su namirnice i novac koji su prikupile putem interneta.

– Mladi mogu sve! Oni su kreatori sadašnjosti i budućnosti, i zato ne odustajmo. Pasivnost neka bude nepoznanica u uređivanju i čuvanju društva. I kada dođu crni i teški dani, znajte da su oni nekome svakodnevnica, a da upravo TI svojim malim doprinosom možeš pokloniti zrake sunca nečijem životu, poručile su ove humanitarke.

Ova priča imat će i nastavak, kažu. Nakon opštine Banovići, s istim ciljem će posjetiti opštinu Živinice, a onda slijedi i posjeta najmlađima koji Bajram dočekuju na Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla.

– Poželjele smo da nam ovo bude tradicija koju ćemo nizati svake naredne godine, ali i inspiracija i pokretač mladima za slične priče, poručile su ove studentice.

tekst i fotografije priredila Nejra Borovačkić

Pročitajte...