Ukupno 20 prosvjetnih radnika dobilo priznanja za Dan učitelja

Dan učitelja obilježen je svečano u Tuzli, gdje su u organizaciji Ministarstva za obrazovanje i nauku i Pedagoškog zavoda TK dodijeljena priznanja i zahvalnice za pojedince ustanove i organizacije koje daju poseban doprinos obrazovanju. Nagrade za životno djelo dobilo je ukupno 20 prosvjetnih radnika. A zahvalnica je među ostalima dodijeljena i Radio televiziji Tuzlanskog kantona, te urednici dokumentarno-obrazovnog programa naše kuće, Edini Fazlić.

novinar Azra Mešić

Nagradna priznanja za životno djelo dobilo je 6 profesora iz srednjih škola i 12 iz osnovnih. Među njima profesorica matematike i fizike Suada Bećirović koja ove godine iz lukavačke Osnovne škole Puračić ide u zarađenu penziju.

  • Nije to samo bio redovni rad, nego i dodatna nastava. A ja sam radila sa djecom i kreativne radove i zadovoljstvo mi je da sam u njima probudila tu kreativnost, kaže ona.

Nagradu je u dobio je jedan djelatnik predškolske ustanove, ali i jedan od savjetnika kantonalnog Pedagoškog zavoda Hariz Agić. On kaže da kako je nastavnicima zadatak da motivišu učenike,  tako je njemu zadatak motivisati nastavnike.

  • Ja motivišem moje kolege da se usredsrede na učenika, na njegovu ličnost na njegov razvoj, da ocjenjivanje i podrška bude u svrsi njegova razvoja, da imamo početno i uzlazno stanje. Da ta putanja uvijek ide uspravno, kaže Agić.

Tokom pandemije COVID-19, prosvjetni radnici širom svijeta su preuzeli vođstvo, nastavljajući da podučavaju, istovremeno se adaptirajući na novu situaciju kazano je na svečanosti u tuzlanskom BKC-u.

  • Ljudi koji su najprije odgovorili jednom takvom izazovu su prosvjetni radnici iz osnovnog i srednjeg obrazovanja. Ovom prilikom došao sam da im se zahvalim za takav rad, da naši najmlađi ne budu uskraćeni za obrazovanje, kazao je ovom prilikom Denijal Tulumović, premijer TK.

Na vrijednost njihovog rada ukazala je i ministrica za obrazovanje i nauku u Vladi TK Fahreta Brašnjić.

  • Blizu 7.000 učitelja, odnosno prosvjetnih radnika je u TK. Imamo najviše zaposlenih u obrazovanju i ovaj dan je prilika da im odamo čast i zahvalimo se za sve što čine sada i što su činili u prethodnom periodu za našu djecu i buduće generacije, kazala je ona.

Ovogodišnji slogan svjetskog dana učitelja kojeg je utemeljila organizacija UNESCO glasi: Nastavnici – lideri u krizi – oni koji mijenjaju budućnost. Oní su, koji zaslužuju još bolji status u društvu, kazali su ovom prilikom predstavnici sindikata prosvjete ukazujući na osnovne probleme.

  • Imate nedostatak materijalno-tehničkih sredstava. Pedagoške standarde koji su zastarjeli. Nastavni planovi i programi nisu fleksibilni. Imate povećenje administracije – opterećivanje nastavnika administrativnim poslovima. A da ne pričamo o primanjima. Ona su na nekom zadnjem mjestu, upozorio je Sumedin Kulović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja TK.

Za vrlo važnu ulogu u promoviranju obrazovanja, ali i statusa i prava prosvjetnih radnika, te pomoć u organizaciji nastave u vremenu pandemije, Vlada Tuzlanskog kantona je svečanosti u povodu Dana učitelja dodijelila i javno priznanje “Zahvalnica”: Organizaciji UNICEF u Bosni i Hercegovini, zatim Mješovitoj srednjoj elektrotehničkoj školi u Tuzli i tuzlanskoj OŠ “Sjenjak”. Za doprinos obrazovanju, zahvalnicu je dobila i Radio-televizija Tuzlanskog kantona, te urednica dokumentarno-obrazovnog programa ovog medija, Edina Fazlić.

 

 

Pročitajte...