Ulaganja USAID-a: 20 miliona dolara za razvoj turizma u BiH

Predstavnici USAID-a, borave u dvodnevnoj posjeti Tuzlanskom kantonu. Tim povodom jutros je upriličen sastanak sa premijerom Tuzlanskog kantona, resornim ministrom i predstavnicima Turističke zajednice TK. Na sastanku je predstavljen Taktički plan oporavka turizma BiH. Riječ je o projektu vrijednom 20 miliona dolara. U sklopu današnje posjete gradu Tuzla upriličen je i obilazak kompleksa Panonskih jezera.

Novinarka: Devleta Brkić

Predstavnici Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) delegaciji Vlade Tuzlanskog kantona i premijeru Kadriji Hadžiću prezentirali su danas petogodišnji projekt razvoja održivog turizma u BiH. Riječ je o projektu u okviru kojeg će ova američka organizacija na područje Bosne i Hercegovine plasirati 20 miliona dolara. Cilj je kroz oporavak i unapređenje turističkog sektora, pokrenuti ekonomski razvoj. Kako je danas istaknuto, Tuzlanski kanton predstavlja bogatstvo autentičnih raznolikosti prirodnih i kulturno-historijskih vrijednosti.

– Oni će se kod nas u TK zadržati dva dana. Danas će, ono što je najznačajnije, sa našim turističkim radnicima imati jednu prezentaciju na kojoj ćemo prezentovati naše probleme sa kojima se susrećemo i naravno ciljeve koje smo pred sebe postavili. Tuzlanski kanton je bogat kulturno-historijskim spomenicima, bogati smo prirodnim ljepotama. Naravno da nam fale određeni dokumenti, prije svega strateški doukumenti, kako bi mogli turizam staviti u funkciju razvoja ukupnog društva, istakao je resorni ministar Hamza Bešić.

Projektna menadžerica USAID-a Dobrila Vukmanović kazala je da je pomenuti projekt ove agencije počeo na jesen prošle godine, dodajući kako će se isključivo baviti promovisanjem i razvojem turizma u BiH.

– Ovo je jedan od najvećih projekata USAID-a u posljednje vrijeme kako u zemlji, tako i u regionu. Naša namjera je da sa implementacijom onoga što smo osmislili postignemo i dovedemo nove investitore, olakšamo javna-privatna partnerstva i u svakom slučaju da pomognemo u obuci radnika iz turističkog sektora, dodala je Vukmanović.

Voditelj Ureda turističke zajednice TK Miralem Mešković istakao je da Tuzlanski kanton obiluje turističkim potencijalima, te da će u narednom periodu od pet godina nastojati da na najadekvatniji način promovišu Tuzlu i Tuzlanski kanton. Veliki potencijal našeg kantona je i zdravstveni turizam, koji ujedno predstavlja i priliku za promociju i objedinjavanje javno-privatnog partnerstva.

– Zaista imamo mnogo toga da ponudimo i prezentiramo gostima. Spadamo u vid kontinentalnog turizma. Dakle, šansa je sad u ovoj eri pandemije, gdje su naše destinacije prije svega planine, nedirnuti Konjuh, Majevica i druge, da to bude strateško opredjeljenje, naglasio je Mešković.

Nakon sastanka u Vladi Tuzlanskog kantona, predstavnici USAID-a su tokom dana posjetili Panonska jezera u Tuzli. Gradonačelnik Jasmin Imamović istakao je kako se nada da će Tuzla osvojiti dio sredstava, te je pozvao delegaciju da posjeti Panonska jezera ponovo krajem proljeća odnosno početkom ljeta.

– Ovo je bio naš prvi kontakt. Ja sam pozvao naše goste da dođu ovdje ljeti kada je najljepša i Pannonica i Tuzla, i onda ćemo da osmislimo sa kojim projektima da konkurišemo kako bismo osvojili sredstva, dodao je gradonačelnik Imamović.

– Mislim da smo sve dobro predstavili i da ćemo možda u budućem vremenu biti dio projekata koji će ući u taj fond. Ono što je najbitnije jeste da su Pannonica i Turistička zajednica Tuzle u jednoj sinegriji, te da smo već krenuli velikim koracima prema budućnosti, kazao je direktor JKP Pannonica Maid Porobić.

U okviru dvodnevne posjete našem kantonu predstavnici Američke agencije za međunarodni razvoj sutra će posjetiti Međunarodni aerodrom Tuzla, te kompleks Muške vode i skijalište u Kladnju.

(RTVTK)

Pročitajte...