Zbog čega su uhapšeni Enver Bijedić, Aziz Čačković i ostali osumnjičeni u aferi “Rudnika”?

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik stranke Socijaldemokrati BiH Enver Bijedić uhapšen je jutros u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu. Hapšenja su izvršena zbog privrednog kriminala, a u fokusu istražitelja je tender koji je Rudnik soli Tuzla 12. februara dodijelio firmi “Mining & Drilling”. Osim Bijedića uhapšeni su Aziz Čačković, direktor Rudnika soli Tuzla, Amir Tursunović, Amir Sušić te privatni poduzetnici Dženan i Atif Mujkić.

Kako navode u Tužilaštvu TK radi se o predmetu kojem je prethodila istraga koja je počela u januaru prošle godine, a formiran je na osnovu anonimnih prijava, u kojima je ukazano na određene neregulanosti oko namještanja tendera za firmu “Mining & Drilling” iz Gračanice, koja je zadužena za izvođenje istražno- eksploatacionih bušotina na prostoru ležišta kamene soli Tetima u sklopu Rudnika soli Tuzla. Kako bi se pogodovalo pomenutoj firmi, navode iz Tužilaštva, dva puta su poništeni tenderi, što je okončano zaključivanjem ugovora sa ovom firmom koja nema ni ljudske ni materijalne resurse za izvođenje ovih radova, navode u Tužilaštvu.

– Dakle, postoji ozbiljna sumnja da su koordinirane radnje ovih osumnjičenih dovele do toga da je posao 5,5 miliona KM, od koga zavisi proizvodnja ne samo u Rudniku Soli, nego i u Solani i u Fabrici sode, da se povjeri preduzeću sa jednim zaposlenim – kaže Dalibor Bingas, tužilac.

Istraga je utvrdila, da firma “Mining & Drilling” osim što nema reference, niti je kadrovski osposobljena, nema niti potrebnu opremu za obavljanje vrlo složenih i obimnih radova za izvođenje istražno- eksploatacionih bušotina na prostoru ležišta kamene soli Tetima. Tužioci ističu da su tokom istrage utvrdili i da je u prošloj godini, direktan utjecaj na rad Rudnika soli u Tuzli imala upravo stranka kojom predsjedava Enver Bijedić. Bijediću su na teret stavlja krivično djelo trgovina uticajem. U Tužilaštvu napominju da je osumnjičeni bivši direktor Rudnika Soli Tuzla, Amir Sušić smijenjen u martu prošle godine zbog, nepoštovanja odluka Vlade TK koje se upravo odnose na provođenje sporne tenderske procedure. Nakon toga je na funkciju direktora Rudnika soli imenovan Mirnes Mujkić koji je na dužnosti bio od marta do septembra. Nakon Mujkića na tu poziciju je imenovan Aziz Čačković.

– Direktor Čačković je, kao što je to vidljivo iz dokaza koji su prikupljni, kršeći, odnosno iskorištavajući svoja ovlaštenja direktora, kršeći Pravilnike o nabavkama, imenovao posebnu komisiju u koju je imenovao podobne ljude, da bi se mogao na kraju ugovor dodjeliti firmi “Mining & Drilling” iz Gračanice. U međuvremenu je ostvaren i kontakt sa njima, ne samo od strane Aziza Čačkovića, nego i od predsjednika političke partije Envera Bijedića i na kraju je to sve rezultiralo dodjeli posla firmi “Mining & Drilling” iz Gračanice – istakao je Ćazim Serhatlić, tužilac.

Istaknuto je da je u ranijim tenderskim procedurama naknada za nepredviđene radove iznosila pet posto, dok je u posljednjem, spornom tenderu sa firmom “Mining & Drilling” iz Gračanice ona povećana. Tužilaštvo TK trenutno ispituje samo spomenuti ugovor koji je Rudnik soli sklopio, a naredbom Općinskog suda u Tuzli naređeno je izuzimanje mobilnih telefona od Edina Delića, Mirnesa Mujkića, Kemala Gutića, Žarka Vujovića, Džavida Beće i Edina Gračića.

– Mi smo još uvijek u fazi istrage. Istraga je počela da teče još od januara 2020. godine. U tom vremenskom periodu, kroz posebne istražne radnje smo prikupili sasvim dovoljno podataka i informacija koje ukazuju na ove činjenične navode, na način kako sam to objasnio. Pored tih posebnih istražnih radnji, kojima su bili obuhvaćeni skoro svi osumnjičeni, bilo je još i drugih dokaza, što saslužanih svjedoka, što materijalne dokumantacije, ranijih tendera iz kojih su se izvlačili određeni zaključci i vidio se način na koji se to sve radi i način na koji se taj tender namješta – dodaje Serhatlić.

Podsjećamo, pripadnici SIPA-e jutros su po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli proveli akciju pretresa i privođenja šest osoba koje su osumnjičene za namještanje tendera u Rudniku soli Tetima u Tuzli, a riječ je o državnom zastupniku i predsjedniku Socijaldemokrata BiH Enveru Bijediću, aktuelnom direktoru rudnika Azizu Čačkoviću, zaposlenicima Amiru Tursunoviću i Amiru Sušiću te Dženanu i Atifu Mujkiću iz kompanije Mining & Drilling iz Gračanice.

Pročitajte...