UN: Sporazum o migracijama državama ne oduzima granice

Glasnogovornik generalnog sekretera Ujedinjenih naroda (UN) Stephane Dujarric je izjavio da je Marakeški sporazum o migracijama vrlo važan jer pitanje migracija, kako je kazao, oduzima iz ruku kriminalnih organizacija i predaje ga u ruke legitimnim vladama, javlja Anadolu Agency (AA).

Naglasio je će Sporazum pružiti mogućnost migrantima da se kreću na siguran i dostojanstven način.

Odgovarajući na kritike zemalja koje ga nisu podržale, posebno Sjedinjenih Američkih Država, Dujarric je istakao da ovaj sporazum neće nanijeti štetu nijenog državi.

“UN Globalnim sporazumom o migracijama državama ne oduzima granice već poštuje suverena prava zemalja”, kazao je Dujarric na dnevnom brifingu u New Yorku.

Podsjetimo, u gradu Marakešu u Maroku na UN-ovoj konferenciji o migracijama potvrđen je globalni sporazum o migracijama kojeg je usvojilo više od 150 zemalja.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je izjavio da će sporazum biti mapa puta za rješavanje problema s kojima se suočavaju migranti.

Sporazum Ujedinjenih nacija koji daje garancije za sigurno, uređeno i humano kretanje ljudi širom svijeta, usvojilo je više od 150 zemalja u marokanskom gradu Marakešu.

Pobornici ovog ugovora navode da migracije mogu pomoći nacionalnim ekonomijama podmlađivanjem radne snage u državama sa starijom radnom snagom i da će uređenim migracijama biti spašeni životi. Oni koji se protive sporazumu tvrde da će on dovesti u pitanje nacionalni suverenitet i strahuju od priliva migranata.

Uz predstavnike šefova i vlada te ostale dužnosnike na visokom nivou, konferencija je održana pod okriljem Generalne skupštine UN-a i Kraljevine Maroko. Okupila je više od 700 učesnika iz civilnog, privatnog i javnog sektora, ali i migranata, koji su učestvovali u raspravi o novim mogućnostima partnerstva i saradnje među državama po pitanju migracija.

Pročitajte...