UN: U svijetu 258 miliona međunarodnih migranata

NEW YORK, 19. decembra (FENA) – Procjenjuje se da je 258 miliona ljudi napustilo svoje domove i sada žive u drugim zemljama, što je povećanje za 49 posto od 2000. godine, navodi se u najnovijem izvještaju Odjela UN-a za ekonomska i socijalna pitanja.

– Pouzdani podaci i dokazi presudni su za borbu protiv predrasuda o migraciji i informisanje o migracijskim politikama – smatra Liu Zhenmin, glavni podsekretar Odjela za ekonomska i socijalna pitanja.

U ovom dvogodišnjem izvještaju, koji je objavljen u ponedjeljak, na Međunarodni dan migranata, navodi se da se postotak međunarodnih migranata u svijetu skromno povećao s 2,8 posto u 2000. godini na 3,4 posto ove godine.

Nasuprot tome, broj migranata kao dijela populacije koji živi u zemljama s visokim dohotkom porastao je s 9,6 posto u 2000. godini na 14 posto u 2017. godini.

U izvještaju UN-a se navodi da ove godine dvije trećine migranata živi u samo 20 zemalja. Najveći broj, 49.8 miliona ili 19 posto od ukupnog broja migranata živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na drugom mjestu po procentu migranata je Saudijska Arabija, na trećem Njemačka, a slijedi Rusija. Na petom mjestu je Ujedinjeno Kraljevstvo.

– Ove nove procjene brojeva međunarodnih migranata širom svijeta pružit će važnu polaznu liniju zemljama članicama kada budu počinjale pregovore o Globalnom sporazumu za sigurnu, uređenu i zakonitu migraciju – istakao je Liu, saopćeno je iz Ujedinjenih nacija.

(FENA) B.D.

Pročitajte...