Univerzitet u Tuzli promovisao 9 doktora nauka

Na Univerziteta u Tuzli danas je upriličena promocija doktora nauka. Ovim činom tuzlanska akademska zajednica postala je bogatija za 9 doktora nauka koji su u prošloj godini, iz različitih područja, odbranili doktorske disertacije pod okriljem ove visokoškolske ustanove. Svečanu promociju doktora nauka otvorila je rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić, te istakla da je zvanje doktoranta jedan od najznačajnijih uspijeha u naučnom usavršavanju. Dodjeli doktorskih diploma na UNTZ prisustvovali su dekani fakulteta, i ministar obrazovanja i nauka Elvis Baraković.

Novinarka: Devleta Brkić

Ervina Halilović jedna je od 9 doktora nauka danas promovisanih na Univerzitetu u Tuzli. Zvanje doktora nauka stekla je iz oblasti pravnih nauka. U sticanje zvanja, kako ističe, uložila je dosta truda, rada i vremena, u čemu joj je mnogo pomogla podrška porodice, ali i mentora. Svoju budućnost Ervina vidi u Bosni i Hercegovini, gdje planira i dalje raditi na svom profesionalnom usavršavanju.

– Izuzetno mi je zadovoljstvo da sam okončala treći ciklus na Pravnom fakultetu UNTZ, naravno i kao student prvog i drugog ciklusa. Znanje koje sam stekla na trećem ciklusu prenjet ću i na studente, s obzirom da sam uposlenik Pravnog fakulteta UNTZ, i naravno da ću nastojati i dalje da se usavršavam na tom području prava koje sam ja odabrala odnosno na kojem sam doktorilarala, kazala nam je dr. sci. Ervina Halilović, doktorantica Pravnog fakulteta.

I doktorantica Maja Brkić svoj dalji profesionalni put vidi u akademskom usavršavanju.

– Put svakako nije bio lagan. Mnogo je ulaganja potrebno prije svega, odricanja, kako porodice tako i samog kandidata. Osjećaj je zaista jedinstven i mogu reći da sam ponosna što sam danas postala doktor nauka, istakla je dr.sci Maja Brkić, doktorantica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta UNTZ.

Svečanu promociju doktora nauka otvorila je rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić, te istakla da je zvanje doktoranta jedan od najznačajnijih uspijeha u naučnom usavršavanju.

– Na neki način i ovo je dio obilježavanja 45. godina rada i postojanja UNTZ. Kao što ste i sami rekli u ovim izazovnim vremenima ovo je jedan dodatani motiv da nastavimo raditi dalje, i nadamo se da će naši doktori nauka stvarati neke nove vrijednosti u budućnosti, da će biti dio naše akademske zajednice i da će u budućnosti oni biti ti koji će stati na ovo mjesto i promovirati doktore nauka, poručila je rektorica Hadžigrahić.

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvis Baraković istakao je da uspjeh danas svečano promoviranih doktora nauka nije samo njihov, već predstavlja uspjeh za njihove porodice, Univerzitet u Tuzli ali i cijelu zajednicu.

– Oni su još jedanput pokazali da UNTZ predstavlja instituciju od posebnog kantonalnog značaja. Vlada TK je već započela procese u afirmaciji razvoja visokog obrazovanaj i nauke. Predano ćemo nastaviti u budućnosti da radimo posebno na afirmaciji nauke, i afirmaciji mladih naučnika, jer smatramo da su upravo ti ljudi osnova na kojoj trebamo nastaviti razvoj našeg kantona i naše države, dodao je ministar Baraković.

U posljednjih 45 godina, naučnoj zajednici Univerzitet u Tuzli dao je 900 doktora nauka.

(RTVTK)

Pročitajte...