Uskoro nova zakonska rješenja: U toku izrada Nacrta Zakona o kulturi TK

Zakonska rješenja iz oblasti kulturre na području Tuzlanskog kantona poprilično su zastarjela. Iz tog razloga u Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona ove godine planirali su vrlo dinamičnu normativnu aktivnost. Trenutno se u ovom ministrastvu radi na nacrtu Zakona o kulturi, koji je posljednji put donesen 1998. godine. Tekst Zakona je upućen relevantnim institucijama, a nakon pribavljanja mišljenja bit će upućen na razmatranje Vladi TK.

Novinarka: Devleta Brkić

U Ministarstvu za kulturu, sport i mlade TK nastoje da u skladu sa mogućnostim i kadrovskim kapacitetima inoviraju zakonska rješenje iz oblasti kulture, koja su poprilično zastarjela. Ove godine planirana je dinamična normativna aktivnost. Trnutno se, kako ističe resorni ministar Zlatan Muratović, radi na izradi nekoliko podzakonskih akata, ali i nacrtu zakona o kulturi. Posljednji put zakon u kulturi donesen je na Skupštini 1998. godine, što znači da je riječ o vrlo arhaičnom zakonskom rješenju.

– U međuvremenu čak imamo određene djelatnosti koje su u nomenklaturi djelatnosti kroz kulturne ustanove drugačije postavljeni. Zatim svi ovi zakoni koji tretiraju oblast kulture su u jednom dijelu i osnivački akti, i taj dio se treba mijenjati. Osim toga imamo i suosnivačka prava. Recimo sa Gradom Tuzla, između kantona i Grada Tuzla, zatim imamo čak i jednu ustanovu koja je u suosnivačkom odnosu sa Islamskom zajednicom BiH, to je specijalna biblioteka Behram-beg. Dakle, sve su to činjenice koje zakon o kulturi ne tretira, ali bismo trebali napraviti jedno kvalitetnije rješenje, kazao nam je ministar Muratović.

Kako bi se napravilo što kvalitetnije zakonsko rješenje u Ministarstvu za kulturu, sport i mlade, naglašava ministra Muratović, planiraju uvođenje registra kojeg trenutno nemamo na području našeg kantona.

– Ti registri će nam odrediti ko nam to pripada kategoriji samostalnih umjetnika. S druge strane ko je posebno zaslužan umjetnik za naš kanton. Taj zakon će svakako omogućiti da ljudi koji su ostavili jedan pečat, jedan trag u oblasti kulture u našem kantonu budu tretirani zakonski i na određen način da dobiju status istaknute ličnosti u oblasti kulture. Svega toga se u određenom dijelu doticao stari Zakon, ali protekom vremena došli smo u situaciju da određene činjenice iz tog Zakona postaju neprimjenjive, naglasio je ministar Muratović.

Tekst Zakona upućen je relevantnim institucijama, Uredu za zakonodavstvo, ministarstvima finansija i pravosuđa, a nakon pribavljanja mišljenja bit će upućen na razmatranje Vladi TK.

(RTVTK)