UO PIC-a, OSCE i VE pozivaju na predizbornu kampanju bez negativne retorike

Izbori su temeljni aspekt demokracije u kojem će bosanskohercegovački građani ostvariti svoje pravo da donesu političke odluke o budućnosti. Svi političari snose odgovornost za građenje atmosfere dijaloga i tolerancije, navodi se u zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC), Misije OSCE-a u BiH i Vijeća Evrope (VE) o predizbornoj kampanji za opće izbore u Bosni i Hercegovini, koja počinje u petak 7. septembra.

Apeluju na političare da vode predizbornu kampanju bez negativne, neodgovorne i retorike podjela, i da se fokusiraju na pitanja koja su od istinske važnosti za građane, kao što su: vladavina prava, otvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje javnih usluga i borba protiv korupcije.

Iako je na reformskoj agendi postignut određeni napredak, kako dodaju, ovi i drugi važni izazovi ostaju i na njima treba raditi poslije izbora te im u predizbornoj kampanji treba pokloniti pažnju.

– Izbori moraju biti slobodni i fer. Vlasti Bosne i Hercegovine na svim nivoima, političke stranke i kandidati moraju osigurati integritet i sigurnost izbornog procesa. Međunarodnim i domaćim posmatračima izbora treba omogućiti da svoje dužnosti nesmetano obavljaju. Sloboda medija, pluralizam i odgovornost od ključne su važnosti za otvorenu i slobodnu demokratsku debatu i moraju se poštovati – navodi se u izjavi.

Apeluju i na sve građane sa pravom glasa da to pravo ostvare tako što će 7. oktobra izaći na izbore.

Pročitajte...