Upis u Behram-begovu medresu: Od prvog do desetog juna otvorena mogućnost apliciranja

Prema usvojenim izmjenama i dopunama pravilnika o upisu učenika u prvi razred u medresama Islamske zajednice u BiH, omogućeno je organiziranje online upisa kandidata i provođenje pojednostavljene procedure prijema aplikacija i bodovanja. Mogućnost apliciranja za upis u Behram-begovu medresu u Tuzli, otvorena je od prvog do desetog juna.

Konkurs za upis učenika u Behram-begovu medresu objavljen je u Islamskim informativnim novinama Preporod i na web stranici Medrese. To znači da je kandidatima dostupna odgovarajuća aplikacija za upis u ovu odgojno-obrazovnu ustanovu. Direktor Behram-begove medrese, ističe da aplikacije očekuju već sa početkom mjeseca juna. “Od 1-10 juna, otvorena je mogućnost apliciranja, koje će ove godine, obzirom na novonastale vanredne okolnosti, biti online, putem interneta na jednoj jako naprednoj i jedinstvenoj platformi. Aplikacije gdje će učenici iz svojih kuća moći aplicirati, popuniti podatke, unijeti podatke o ocjenama i skenirati svoje dokumente.“

Na ovaj način, bez dolaska u Behram-begovu medresu i bez prilaganja originalnih dokumenata kandidati će moći aplicirati, odnosno postati učenici medrese. “Tek nakon zbrajanja bodova i nakon konstatacije da je neko upisan i primljen, bit će u obavezi da priloži originalne dokumente što je ove godine itekako pojednostavljeno i predstavlja priliku više svakom ko želi da aplicira i eventualno postane učenik Behram-begove medrese”, dodaje direktor.

Prozivka 344. generacije izvršena je također putem online komunikacijskih kanala. Učenici od prvog do trećeg razreda za vrijeme ramazana, praksu obavljaju u svojim porodicama. Realizaciju ramazanskih aktivnosti i organizaciju vjerskog života učenici će do kraja ramazana obavljati u skladu sa preporukama Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini i nadležnih štabova Civilne zaštite.