Upis učenika u Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla traje do 30. septembra

Oko 140 učenika 1. septembra sjelo je u školske klupe Zavoda za odgoj  i obrazovanje osoba se smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla, jedine  obrazovne ustanove tog tipa na području Tuzlanskog kantona. Riječ je o osnovcima te učenicima dva usmjerenja srednje škole – pomoćni krojači i pomoćni kuhari.

„Možemo reći da imamo povećan broj učenika koji imaju teže intelektualne teškoće i umjerene intelektualne teškoće. Imamo i veći broj učenika sa autizmom. Također, imamo i nešto veći broj učenika koji koriste internatski smještaj, odnosno mi smo u punom kapacitetu. Do 40 smještajnih jedinica imamo, gdje nam djeca borave od ponedjelja do petka i zbrinuti su. Odgajatelji vode brigu o slobodnim aktivnostima naših učenika. Vode brigu, također, kuhari, muzikoterapeuti, fizioterapeuti i svi ostali koji su tu na raspolaganju“ ističe vršiteljica dužnosti direktorice Zavoda Selma Hodžić.

Nastava je u potpunosti pokrivena stručnim kadrovima, ali, s obzirom na činjenicu da značajan broj djece s manji poteškoćama upisuje redovne škole, a da je u Zavodu sve više djeca s težim poteškoćama, osjeća se potreba za većim brojem medicinskih radnika, koji učenicima pružaju neophodnu njegu i medicinsku podršku. Ono u čemu su svi jedinstveni u Zavodu je da je dobro što je i ova školska godina počela po redovnom sistemu, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera. Iskustvo s on-line sistemom nastave za ove učenike, ali i njihove roditelje i nastavnike bilo je  teško i stresno.

„Ono što su svi izjavili da je jako, jako bolno bilo za djecu i teško im je bilo objasniti – šta se to odjednom desilo, zašto ja ne mogu da idem u školu?. To je ostavilo traga na djecu i onda kada smo krenuli u septembru prošle godine, početkom školske godine, sreća je bila da su Krizni štab i Ministarstvo zdravstva donijeli preporuku da specijalizirane ustanove mogu da idu po programu onako kako jeste, s tim da smo imali nešto skraćenu nastavu. To je dalo i vratilo povjerenje kako djeci tako i roditeljima. Ove godine evo idemo isto tako, pojačani smo sa stručnjacima koji pružaju podršku kako djeci tako i roditeljima“ ističe vršiteljica dužnosti direktorice.

U Zavodu za dogoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla upis još nije završen. Traje do 30. septembra, kada će se znati konačan broj učenika u ovoj školskoj godini. Do tada se očekuje da će biti razmijenjene i sve neophodne informacije s drugim školama u Tuzlanskom kantonu koje imaju učenike s poteškoćama u razvoju, kako bi već u oktobru mogla započeti i podrška koju Zavod već godinama pruža redovnim školama.