Upitan izvoz šljive u EU!

BiH je 2017. godine u zemlje EU izvezla šljive u vrijednosti 12 miliona maraka. Najvećim dijelom je to šljiva sa obronaka Majevice, koja ne poznaje granice entiteta I nema nacionalnosti a proizvode je voćari u Loparama, Ugljeviku kao i oni u Čeliću i Gradačcu. Svima njima ove godine egzistencija je dovedena u pitanje! Naime, zbog provedbe Uredbe EU o zaštiti od biljnih štetočina naše voće i povrće na zapad može samo radnim danima preko dva granična prijelaza, što je nedovoljno da se izveze šljiva koja je već “zaplavila”.  Kada počne berba rokovi za isporuku bit će veoma kratki, a put do EU vodi preko susjedne Hrvatske koja nam je za ovu vrstu roba otvorila samo dva granična prijelaza, Metkovići i Gradiška i tek radnim danima od 8-16 sati.  Bahrija Ribić , predsjednik Udruženja Savremeni voćar pojašnjava kako će na ova dva granična prijelaza kamion koji šljivu doveze petkom u 16 sati, ulazak u EU čekati do ponedjeljka.

Marketinška asocijacija BH šljive koja djeluje pri Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla tražila je pomoć Komisije za vanjsku trgovinu i carine Parlamenta BIH. Članovi Komisje odmah su zaključcima naložili Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da stupe u pregovore s hrvatskim vlastima kako bi se što prije riješio problem bh.voćara. Suad Selimović , sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju KPK Tuzla kaže da je cilj otvoriti još dva granična prijelaza za izvoz robe koja zahtjeva prisustvo fitoinspektora, a za početak produžiti radno vrijeme na trenutno aktivnim GP.

Međutim odgovora iz državnog ministarstva još nema a prva šljiva će biti ubrana za 10-tak dana. Voćari Tuzlanske i Brčanske regije obradjuju hiljade hektara voćnjaka , najviše šljive. Svi oni sada uoči berbe, zabrinuto krše ruke zbog neizvjesnog izvoza i plasmana svoje robe.