Uposlenici IOM-a sutra definitivno napuštaju kamp ‘Lipa’

Uposlenici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) sutra u 11 sati definitivno napuštaju prihvatni kamp na lokalitetu Lipa kod Bihaća, potvrdila je upraviteljica tog kampa Nataša Omerović. Još uvijek se čeka odluka gdje će od sutra biti smješteno više od 1.200 korisnika usluga centra.

– Sinoć u kasnim večernjim satima dobili smo informaciju o prolongiranju našeg izlaska za 24 sata, odnosno uposlenici IOM-a će napustiti ovu lokaciju sutra u periodu od 11 do 14 sati. Sutra u 11 sati dakle gasimo sve servise, prekidamo snabdijevanje električnom energijom i vodom. Posljednji obrok koji ćemo isporučiti je sutrašnji doručak i poslije toga je planiran izlazak zaposlenog osoblja i korisnika – izjavila je Omerović.

Stav političkih predstavnika grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona o eventualnom povratku migranata i izbjeglica u nedavno zatvoreni prihvatni centar “Bira” i dalje je nepromijenjen.

– Do jučer nas niko nije zvanično ni kontaktirao, tako da ne možemo ni govoriti o rješenju ove situacije. Zaista smo mnogo do sada uradili kako bismo pomogli ljudima u nevolji, a trenutni problem nije u našoj nadležnosti. Mi prvenstveno mislimo na sigurnost građana Unsko-sanskog kantona, u ovom slučaju stanovnika u samom središtu Bihaća i zato ne želimo ponovno otvaranje kampa “Bira”. Nekoliko puta u proteklom periodu smo prevareni, jer sjetite se kako je “Bira” otvorena kao privremeno rješenje, pa su ljudi tu ostali više od dvije godine – riječi su premijera USK Mustafe Ružnića.

Rješenje za ovu situaciju, pronalaskom smještaja za korisnike usluga kampa na lokalitetu Lipa koji se zatvara zbog trenutne neuslovnosti, očekuje se u toku dana od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Izvor: FENA

Pročitajte...