Upute za klanjanje Bajram namaza

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, donio je Instrukciju kojom se određuju novi uslovi obavljanja namaza u džamijama i obavljanje predstojećeg bajram-namaza. Prema uputama, Sabah namaz na dan Kurban-bajrama u džamijama će klanjati samo imam i članovi džematskog odbora, dok će ostale džematlije doći samo na bajram-namaz.

Husein ef Kavazović je dao posebne intrukcije o načinu postupanja i ponašanaja službenika i organa Islamske zajednice i svim džematlijama koji borave u prostoru i objektu Islamseke zajednice, posebno evo i sa naglaskom na dane Bajrama. Na Bajram namaz koji podrazumjeva nešto veće okupljanje naših džematlija u tom djelu izdvojio bih kada je u pitanju Muftijstvo tuzlansko da će se u svim našim džamijama obaviti Bajram namaz uz pridržavanje određenih epidemiloških mjera,navodi rukovodilac Službe za pravne i administrativne poslove Muftijstva tuzlanskog

U Instrukciji se vjernici pozivaju na pridržavanje i svih epidemioloških mjera, kao što je nošenje maske u džamiji, dezinfekcija prilikom ulaska i održavanje potrebne fizičke distance. Džamije će biti otvorene 15 minuta prije bajram-namaza, navedeno je u instrikciji reisa Kavazovića.
Kao prvo Reis-l-ulema u svojoj instrukiji pozvao sve džematlije kao i one osobe koji su bili u kontaktu s takvim osobama kojima je izrečena izolacija ili su bili u kontaktu sa osobama koje su u izolaciji imaju simptome respiratornih infekcija poput temperature ili kašlja. Oni koji opet budu dolazili u džamije Reis-l-ulema je pozvao i uputio da se strogo pridržavaju epidemiološki mjera da sa sobom nose i posjeduju i ispravno nose masku, održavaju fizičku distancu prilikom tradicionalnog Bajramskog čestitanja.

Akcija tradicionalnog prikupljanja kurbanskog mesa za potrebe Narodne kuhinje “Imaret” Tuzla, i prihvatnog centra “Duje”, ove godine neće biti organizovana, kao ranije. Ipak, će, nekoliko džematlija moći donijeti kurbansko meso i darovati za korisnicima, navode iz muftijstva tuzlanskog.

Pročitajte...