Potpisani ugovori: Ministarstvo osiguralo kuće za 21 povratničku porodicu u Zvorniku

Povratnici ovih dana potpisuju različite vrste ugovora o podršci sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica. Ugovore o izgradnji i rekonstrukciji stambenih objekata danas je potpisala 21 povratnička porodica u Zvornik. Potpisivanju i uručenju ugovora korisnicima prisustvovao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, gradonačelnik Grada Zvornika Zoran Stevanović i predstavnici povratnika.

Novinarka: Devleta Brkić

Šemso Pandur prije dvadeset godina vratio se sa majkom i sestrom u rodnu Gluminu. Tu je zasnovao i vlastitu porodicu, a danas mu je kako ističe pružena prilika da izgradi dostojanstven dom, i da ostane živjeti u svom Zvorniku. Prije povratka u svoje rodno mjesto živio je u Tojšićima.

– Znači mi mnogo, i mojoj djeci. Tri sina imam, to mi baš dosta znači. Zahvalio bi se Ministartvu i ministru Edinu Ramiću na ovome. Bio sam jedno vrijeme radio malo u Hrvatskoj, vratio sam se ovamo. Majka mi je bila bolesna, umrla je skoro. Trenutno ne radim nigdje, tu sam, kazao je Pandur.

Danas smo podržali 21 porodicu u Zvorniku u trajnom rješavanju stambenog pitanja. Neki od njih će završiti već započetu izgradnju ili rekonstrukciju, a dio korisnika će dobiti kuće po sistemu ‘ključ u ruke’, istakao je ministar Edin Ramić, dodajući da će Ministarstvo nastavit podržavati povratnike u Zvornik i kroz druge programe.

– U narednom periodu kada ljudi pristupe izgradnji mi ćemo one, koji su u stanju socijalne potrebe, kroz naš monitoring dodatno podržati sa dodjelom određenih finansijskih sredstava. Iskreno se nadam da će se do kraja godine uspjeti svi useliti u svoje objekte. Pozvali smo ih da i dalje učestvuju u našim programima koje realiziramo skupa sa gradonačelnikom i gradom Zvornikom. To je izgradnja potrebne infrastrukture, i programe koji se tiču zapošljavanja povratnika, dodao je ministar Ramić.

Dobra saradnja lokalne zajednice i Ministarstva je rezultat mnogih realizovanih i projekata u fazi realizacije, kazao je prvi čovjek Grada Zvornika, ističući da je Gradska uprava i u ovom projektu, kao i u drugim, bila na raspolaganju povratnicima i to će nastaviti da radi.

– Uradilo se mnogo puteva, mnogo projekata je napravljeno u zadnjih 6 godina otkako je Edin Ramić na čelu Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Želim potpisnicima ugovora svako dobro, da se nažive u svojim domovima, da sutrašnji praznik i praznike koje dolaze provedu u dobrom raspoloženju, dobrom osjećaju pripadnosti ovoj sredini, naglasio je Zoran Stevanović, gradonačelnik Grada Zvornika.

Ugovori koji su danas potpisani bit će realizirani putem Saudijskog fonda za razvoj, devet korisnika, po sistemu ”ključ u ruke” . A iz budžetskih sredstava Vlade Federacije BiH ukupno 12 korisnika kroz dodjelu građevinskog materijala. Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 486.000 hiljada maraka.

(RTV TK)

Pročitajte...