Upute za korisnike usluga Službe za zapošljavanje TK

Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona od momenta proglašenja stanja nesreće u Federaciji BiH slijedi sve upute Vlade Tuzlanskog kantona, Kriznog štaba Ministarstva zdravstava TK, ali i preporuke i zaključke Vlade FBiH. Uvedene su dodatne izmjene u pružanju usluga korisnicima, odnosno potpuno je obustavljen ulazak korisnika u službene prostorije, a zbog smanjenja rizika od širenja bolesti izazvanih koronavirusom. Na koji način korisnici mogu ostvariti svoja prava pogledajte u videoprilogu.

Osobe koje trenutno ostaju bez posla i potrebno je da se jave na evidenciju Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, imaju rok od 30 dana. Na koji način mogu ostvariti to pravo, i šta je potrebno od dokumentacije, pojašnjava Amela Makul, stručni saradnik za informisanje Službe za zapošljavanje TK.

– Mogu se prijaviti putem maila ili pošte. Na našoj web stranici imaju upustvo kako da se prijave. Odredili smo minimum potrebne dokumentacije. Ako dostavljate dokumentaciju putem maila potrebno je da dokumente skeniraju ili slikaju, ako je putem pošte da kopiraju i pošalju. Urnek zahtjeva imaju na našoj web stranici. Kopija ili slika lične karte, kopija tekućeg računa na koji će biti uplaćena sredstva i rješenje isteka ugovora o radu, kazala je Makul.

Osobe koje se na područje našeg kantona vraćaju iz inostranstva, Službi za zapošljavanje se trebaju javiti nakon isteka perioda izolacije.

– Kada istekne izolacioni period da se jave Službi za zapošljavanje također putem maila ili kontakt telefona. Osobe koje prelaze iz nekog drugog biroa, grada, ili koje trebaju uvjerenje, poslodavci koji koriste sredstva od prije 2020. godine, također da dostave sve potrebne dokumente putem pošte. Na našoj stranici se nalaze sve potrebne informacije, kontakt telefoni i mail adreses svih općinskih biroa, pojasnila je.

Također, obustavljena su i sva redovna javljanja. Građani se mole da ne dolaze u prostorije Službe za zapošljavanje.

– Služba za zapošljavanje je obustavila ta javljanja do 31. marta, ali prema naznakama možda ćemo i produžiti. Naše korisnike ćemo također obavijestiti putem službene web stranice. Molimo također naše korisnike da nam ne pišu mailove, da ne zovu putem telefona, jer zatrpavaju naše kanale komunikacije. Tako da osobe za koje smo predvidjeli javljanja putem maila i pošte, možda nam izostane neki kontakt da ga ne vidimo, naglasila je Makul.

Iz Službe za zapošljavanje TK poručuju građanima da neće snositi nikakve posljedice, te da zadržavaju sva svoja prava.

(RTV TK)