Uragan Dorian opustošio Bahame, 61.000 osoba treba pomoć

Uragan Dorian, koji je oslabio na oluju druge kategorije, sporo se u utorak kretao prema Floridi nakon što je usmrtio nekoliko osoba i opustošio arhipelag Bahama, gdje su hiljade stanovnika izgubile svoje domove.

Otoci Abaco i Grand Bahama, na koje se Dorian obrušio, u utorak ujutro su još bili velikim dijelom odsječeni od svijeta. Prve fotografije s društvenih mreža pokazuju obim katastrofe, stabla palmi su bez lišća, porušene su kuće, a olupine automobila plutaju morem i čine tužan prizor toliko različit od uobičajenog rajskog prizora s razglednica Bahama.

Dorian je u kretanju prema sjeveru, nakon što je opustošio sjeverne dijelove Bahama.
Oluja Kategorije 2, s vjetrovima brzine 110 km / h, zahvatila je u utorak navečer centralnu istočnu obalu Floride, saopćio je Nacionalni centar za uragane. Oluje i jaki vjetrovi očekuju se duž obale Floride, kao i duž obala Džordžije, Floride i Karoline, bez obzira na tačan put uragana, objavio je Centar.

“Prijetnja od poplave povećavat će se preko noći duž istočne obale Floride, a zatim će se u srijeda proširiti na jugoistočnu i srednju obalu Atlantika”, saopćio je Centar.

Obala Džordžije i Karoline su pod umjerenim rizikom od poplava u srijedu i četvrtak, navodi isti izvor.

Na Bahamima su milje krhotina kuća razbijenih uraganom.

-Broj smrtnih slučajeva zbog oluje, za koji se dužnosnici plaše da će se znatno povećati, iznosi sedam osoba – izjavio je premijer bahamskog arhipelaga Hubert Minnis, prenosi CNN.

Na Velikom Abacu zadržali su se jaki vjetrovi, ali kiša je popustila u utorak dok su stanovnici izašli vani na kratko vidjevši nevjerojatna razaranje.

Prema procjeni UN-a od utorka najmanje 61.000 osoba na Bahamima treba pomoć. Crveni križ je u ponedjeljak ocijenio da je oko 13.000 kuća oštećeno ili uništeno na otocima Abaco i Grand Bahama.

Pročitajte...