USAID pokreće projekt razvoja održivog turizma u BiH vrijedan 20 miliona dolara

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokreće novi petogodišnji projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način doprinijet će oporavku turizma od pandemije koronavirusa i pomoći će jačanju ekonomije kroz unaprijeđenje poslovnog okruženja.  Cilj je privući što više inostranih turista kroz prezentaciju prirodnih ljepota i potencijala BiH. USAID turizam biće implemetniran  u partnerstvu sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ministarstvom okoliša i turizma FBiH, te ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske.

Autor: Dino Dropić

Projekt razvoja održivog turizma vrijedan je 20 miliona dolara, a novac će biti raspodijeljen u svim gradovima u  BiH zavisno od raspisanih projekata. Da bi bili prihvaćeni i realizovani moraju ispuniti sve potrebne norme koje USAID zahtjeva.

“Također Tuzlanski kanton će biti  dio projekta sa svojim jedinstvenim i posebnim ljepotama prirode. Prije nekoliko godina kada smo počeli sa planiranjem investiranja u turizam, situacija u svijetu je bila drugačija. Nažalost desila se pandemija  što se dosta odrazilo na ovaj sektor. Američka agencija za međunarodni razvoj s ponosom može reći o petogodišnjem, dvadeset miliona dolara vrijednom projektu razvoja turizma u BiH, kojim ćemo pomoći ovoj predivnoj zemlji da nakon pandemije  postane svjetska destinacija za sve zainteresovane putnike”, istakla je Nancy J. Eslick direktor USAID-a u BiH.

Projekt je u pripremnoj fazi, a održane su i dvije pripremne online sesije. U ovoj značajnoj prilici za oporavak turizma od pandemije koronavirusa učestvovat će i Turistička zajednica TK iz koje ističu da je projekt značajan za Tuzlanski kanton.

“Za Tuzlanski kanton značit će mnogo ukoliko se dobrovoljno prijave razni projekti sa Tuzlanskog kantona ali da budu u skladu sa traženim normama. Naime ciljevi projekta su  uspostaviti povoljno okruženje sa usklađenim propisima za rad u  turističkom sektoru. Zatim jačati brenidranje turističkih usluga , poboljšati pristup finansijskim sredstvima namijenjenim pružaocima turističkih usluga i malim srednjim preduzećima i povećati pristup regionalnim i globalnim turističkim tržištima”, rekla je Enisa Jukić stručni saradnik za turizam u Turističkoj zajednici TK

Fokus će biti i na saradnji javnog i privatnog sektora turizma. Cilj je što kvalitetnije  predstaviti Tuzlanski kanton, sve njegove potencijale i na taj način privući što više inostranih turista. Očekivanja od ovog projekta su višestruka.

“Očekivani rezultati  su ubrzani oporavak turizma  od pandmeije kovida. Povećani turistički prihodi i noćenja, povećan rad turističke konkurentnosti, iskorištavanj više od 40 miliona dolara privatnih investicija, znači nadaju se i privatnim investicijama, otvaranje 3 hilajde novih radnih mjesta”, naglasila je Jukić.

 Iz Turističke zajednice Tuzlanskog kantona ističu kako će u narednom periodu napraviti plan za učestvovanje u ovom projektu. Planiraju saradnju sa javnim ustanovama kako bi na ovaj način doprinijeli oporavku turizma.

Pročitajte...