Uspjeh tuzlanskog UKC-a: Prvi u BiH operisali rijedak tumor nosa kod 14-godišnjeg dječaka

Ljekari sa Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla nastavljaju sa nizanjem uspjeha. Prije nekoliko dana četrnaestogodišnjem dječaku odstranjena je rijetka vrsta tumora nosa. Riječ je o zahvatu koji je po prvi put urađen u Bosni i Hercegovini, zbog čega su pacijenti do sada na liječenje upućivani u inostranstvo.

Novinarka: Devleta Brkić

Juvenilni angiofibrom dobroćudni je tumor koji raste u stražnjem dijelu nosa. Riječ je o oboljenju koje se javlja uglavnom u dječijoj dobi. Nažalost, jedan od oboljelih od ove bolesti bio je 14-godišnji dječak koji je prije šest mjeseci doživio saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otežano disao te je došlo do čestih krvarenja iz nosa. Iz Opšte bolnice Bijeljina upućen je na UKC Tuzla, gdje se nakon dodatnih neuroradioloških pretraga posumnjalo na navedeni tumor.

– Problem kod tih tumora jeste što su porijekla stanica endotel krvnih sudova i da su strašno vaskularizirani, te dosta više krvare u toku operativnog zahvata u odnosu na sve druge tumore slične veličine. Mi smo dijete pripremili. Tu su bile kolege sa interventne radiologije, sa neurohirurgije. Uradili smo CT angiografiju, onda je tim sa Neurohirurgije koji se bavi sa tim endovaskularnim procedurama, na čijem je čelu docent Moranjkić, oni su dan prije našeg planiranog operativnog zahvata embolizirali tumor, nakon čega smo dijete vratili na našu Kliniku i sutradan smo uradili operativvni zahvat, kazao nam je mr. sc. Hasan Altumbabić, specijalista otorinolaringolog, šef odjela za rinusosinusologiju.

Ono što izdvaja ovu proceduru, ističe doktor Altumbabić, jeste da je urađena embolizacija tumora zahvaljujući kolegama sa Neurohirurgije.

– Kada se emobilizira, kada zatvorite dotok krvi u navedeni tumor, onda nama ostaje “lakši” dio posla da ostranimo tumor. Vi kada odstranite tumor onda ostaje veliki defekt koji je taj tumor napravio. Uspjeli smo da rekonstruišemo sve te strukture, taj njegov estetski izgled smo dosta popravili. Dječak je dobro, dobro se postoperativno oporavlja, planiramo ga uskoro pustiti kući, a za jedno mjesec do dva i taj ožiljak koji on ima će biti skoro pa neprimjetan, dodao je doktor Altumbabić.

Načelnik Klinike za bolesti uha, grla, nosa Almir Salkić ističe da je zahvaljujući uvođenju metode embolizacije u JU UKC Tuzla po prvi puta na prostorima BiH, prema njima dostupnim podacima, urađen ovakav tip operativnog zahvata.

– To je sve završeno zahvaljući stalnom usavršavanju našeg kadra unutar Kliničkog centra i jednim multidisciplinarnim pristupom koji se vrši kod ovakvih pacijenata. To je i dokaz da gotovo sve ovakve tumore od sada u JU UKC Tuzla, tačnije na Klinici za uho, grlo, nos mi možemo i završiti, naglasio je doc. dr. sc. Almir Salkić, v.d. načelnik Klinike za uho, grlo, nos.

Sakić naglašava da će i dalje težiti ka tome da Klinika za bolesti uha, grla i nosa bude lider iz domena otorinolaringologije na području BiH.

(RTVTK)

Pročitajte...