Uspješno riješena talačka kriza na sarajevskom aerodromu (FOTO)

– Ova vježba nam je pokazala i pokazaće nam, jer će trajati do sutra navečer, odličnu saradnju agencija za povođenje zakona BiH i EUFOR-a, rekao Waldner, zapovjednik EUFOR-a

SARAJEVO (AA) – Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo danas je održana simulacija talačke krize, u okviru pokazne vojne vježbe “Brzi odgovor 2017.”, javlja Anadolu Agency (AA).

U vježbi su učestvovale jedinice EUFOR-a, Granične policije BiH, SIPA-e, Oružanih snaga BiH, Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Spasilačko-vatrogasna služba aerodroma Sarajevo i Hitna medicinska pomoć.

Nakon vježbe Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH istakao je da su svi učesnici u vježbi pokazali da su spremni da odgovore brzo i efikasno na svaku kriznu situaciju i sigurnosnu prijetnju.

“Ovo je bila realistična vježba. Bila je ovo situacija da kažemo i pokažemo da smo u stanju i da imamo kapacitete da brzo i efikasno odgovorimo na svaki pokušaj narušavanja bezbjednosti u našem okruženju. Zahvalio bih se EUFOR-u na zajedničkoj saradnji i koordinaciji kroz izvođenje vježbe, ali i SIPA-i i Graničnoj policiji i aerodromskom osoblju, koje je vrlo ozbiljno prišlo organizaciji ove vježbe. Šaljemo poruku da imamo kapacitet, da imamo snage i na kraju krajeva odlučnosti da spriječimo svaki pokušaj narušavanja bezbjednosti na bilo kojem mjesto u BiH”, istakao je Mektić.

Sarajevo, BiH – 13. oktobar 2017:
Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo održana je pokazna vojna vježba “Brzi odgovor 2017.”, koja je bila simulacija talačke situacije. U vježbi su učestvovale jedinice EUFOR-a, Granične policije BiH, SIPA-e, Oružanih snaga BiH, Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Spasilačko vatrogasna služba aerodroma Sarajevo i Hitna medicinska pomoć.
Nakon vježbe Dragan Mektić, (na fotografiji) ministar sigurnosti BiH istakao je da su svi učesnici u vježbi pokazali da su spremni da odgovore brzo i efikasno na svaku kriznu situaciju i sigurnosnu prijetnju. ( Samir Yordamoviç – Anadolu Agency )

General major Anton Waldner, zapovjednik EUFOR-a, kazao je da su ga sve agencije, koje djeluju pod nadzorom Ministarstva sigurnosti BiH, impresionirale svojom reakcijom.

“Dok su se agencije za provođenje zakona nosile sa situacijom unutar aerodroma, EUFOR je provodio aktivnosti osiguravanja šireg područja aerodroma. Ova vježba nam je pokazala i pokazaće nam, jer će trajati do sutra navečer, odličnu saradnju agencija za povođenje zakona BiH i EUFOR-a. Ovo je prvi put da se svi zajedno uvježbavamo i mogu reći da sam jako zadovoljan, jer smo u svim fazama vježbe, od pripreme i organizacije do izvođenja, imali priliku da vidimo izvanrednu saradnju između pripadnika naših jedinica”, zaključio je Waldner.

Sarajevo, BiH – 13. oktobar 2017:
Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo održana je pokazna vojna vježba “Brzi odgovor 2017.”, koja je bila simulacija talačke situacije. U vježbi su učestvovale jedinice EUFOR-a, Granične policije BiH, SIPA-e, Oružanih snaga BiH, Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Spasilačko vatrogasna služba aerodroma Sarajevo i Hitna medicinska pomoć.
General major Anton Waldner, (na fotografiji) zapovjednik EUFOR-a kazao je da su ga sve agencije, koje djeluju pod nadzorom Ministarstva sigurnosti BiH, impresionirale svojom reakcijom. ( Samir Yordamoviç – Anadolu Agency )

Jedna od vježbi “Brzi odgovor 2017.”, koja je održana na sarajevskom aerodromu bila je simulacija talačke krize. Trojica terorista ušla su u krug aerodroma s namjerom da izvedu teroristički akt. Tom prilikom uzeli su taoce i zabarakadirali se u jednoj od aerodromskih prostorija. Pripadnici specijalne jedinice SIPA-e, nakon neuspjelih pregovora, nasilno su upali i savladali otmičare. Došlo je do obračuna s otmičarima u kojima su povrijeđene tri osobe, dvije kojima je odmah pružena pomoć medicinskih ekipa, dok je helikopterom EUFOR-a prevezen njihov povrijeđeni pripadnik.

Sarajevo, BiH – 13. oktobar 2017:
Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo održana je pokazna vojna vježba “Brzi odgovor 2017.”, koja je bila simulacija talačke situacije. U vježbi su učestvovale jedinice EUFOR-a, Granične policije BiH, SIPA-e, Oružanih snaga BiH, Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Spasilačko vatrogasna služba aerodroma Sarajevo i Hitna medicinska pomoć. ( Samir Yordamoviç – Anadolu Agency )

Vježba “Brzi odgovor 2017.” je održana i na drugim lokacijama. EUFOR zajedno sa Oružanim snagama BiH vježba osiguravanje jednog skladišta municije, a na još jednoj lokaciji EUFOR uvježbava svoje snage evakuaciju njegovih pripadnika.

Vježba će trajati do 15. oktobra.

Pročitajte...