Ustavni sud BiH “nenadležan” u slučaju apelacije zastupnika SDA na Uputstvo CIK-a

CIK je u decembru donio odluku da se za raspodjelu mandata u Domu naroda federalnog Parlamenta koristi popis iz 2013. godine.

Apelaciju Ustavnom sudu na uputstvo CIK-a uputilo je 27 poslanika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije, smatrajući da je raspodjela mandata u Domu naroda morala biti donesena prema popisu iz 1991. godine, a ne 2013. godine, jer Aneks 7 Dejtonskog sporazuma nije proveden.

Apelaciju na uputstvo CIK-a uputila je i Borjana Krišto iz Hrvatske demokratske zajedinice Bosne i Hercegovine, ali tu apelaciju Ustavni sud nije ni razmatrao.

“O toj apelaciji će raspravljati u martu, kako nam je rečeno, uz ogradu da bi se i to moglo prolongirati, zajedno s drugom apelacijom koja se odnosi na Ustav Federacije, kojom HDZ BiH pokušava osporiti model po kojem svaka kantonalna skupština mora dati po jednog predstavnika iz tri konstitutivna naroda u Dom naroda federalnog Parlamenta, a to se kosi s njihovim principom takozvanog legitimnog predstavljanja”, javlja reporterka Al Jazeera Balkans.

Kako dodaje, što se tiče apelacija zastupnika SDA, na ovaj ishod su upozoravali i stručnjaci za ustavno pravo, rekvši da se Ustavni sud Bosne i Hercegovine očituje u odnosu na zakone te da bi ovo bilo prvi put da se očituje o jednom uputstvu.

“Pitali smo predsjednika Ustavnog suda šta sve ovo znači u praksi, on je rekao da oni očekuju da se konačno formira zakondavna vlast u Bosni i Hercegovini, da je CIK uradio svoj posao i da se očekuje to i od političkih stranaka”, javlja AJB.

Međutim, sve kantonalne skupštine nisu još poslale liste svojih kandidata CIK-u kako bi se popunio Dom naroda federalnog Parlamenta.

Zbog toga je moguće da Federacija Bosne i Hercegovine zapadne u finansijsku blokadu, jer Dom naroda federalnog Parelamenta mora usvojiti budžet, a to znači i da su upitna primanja za uposlene u Federaciji, kao i penzije.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini održani su 7. oktobra, a zakonodavna vlast na federalnom i državnom nivou nije konstituirana, jer se političari ne mogu dogovoriti o izmjeni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, što je i preduslov za rješavanje ovog problema.

Uslijed nepostojanja političkog dogovora, uputstvo o popuni Doma naroda Parlamenta Federacije donio je CIK.

Uputstvom se određuje novi način izbora delegata u Dom naroda federalnog Parlamenta, koji se sastoji od 58 članova – po 17 iz klubova bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda te sedam iz reda ostalih.

Uputstvom se predviđa korištenje popisa iz 2013. godine kao osnov za raspodjelu mandata.

Odlukom je predviđeno da iz svakog kantona dolazi najmanje po jedan delegat iz svakog naroda, ukoliko je izabran, dok se preostala mjesta raspoređuju u skladu s tim popisom.

Predloženi model, kako su ranije upozorili, nije prihvatljiv ni Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine, Demokratskoj fronti i Našoj stranci.

(RTVTK/KLIX)

Pročitajte...