Usvojena “Potočarska deklaracija”

U Memorijalnom centru Potočari, danas je potpisana „Potočarska deklaracija“ u sklopu konferencije  “Zaštita građanskih sloboda povratničke zajednice i demokratizacija na području entiteta Republika Srpska.” Inicijativu za održavanje ove konferencije pokrenuo je pokret „Odgovor“ koji je poslao poziv na adrese deset političkih partija iz probosanskog bloka od kojih su se odazvale samo četiri. Stranke koje su prisustvovale sastanku su saglasne za jedinstven i zajednički nastup na izborima 2018. godine.

Simbolično, na deveti januar, koji se u manjem bh. entitetu obilježava kao Dan Republike Srpske a kojeg je Ustavni Sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, potpisana je Potočarska deklaracija. Opet, simbolično, u Memorijalnom centru Potočari. Ovdje je na inicijativu pokreta „Odgovor“ održana je konferencija „Zaštita građanskih sloboda povratničke zajednice i demokratizacija na području entiteta Republika Srpska. Iako su organizatori pozvali predstavnike deset političkih partija, sastanku su se odazvali članovi SDA, Stranke za Bosnu i Hercegovinu, BPS-a i Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

  • U svrhu zaštite povratnika i njihovih sloboda, htjeli smo apelirati na probosanski blok da jedino jedinstvom možemo ostvariti više institucionalne zastupljenosti Bošnjaka i drugih nesrba u ovom entitetu. kako ne bi smo svakodnevno plakali kako nam je ukinut jezik kako nas ne zapošljavaju u institucijama ovog entiteta što je ustavna obaveza. I ja mislim da je to jedini put da relevantno i politički participiramo u institucijama ovog entiteta kako bi imali što veća prava, rekao je Ćamil Duraković iz pokreta „Odgovor „

Na ovoj konferenciji razgovarano o je problemima izučavanja bosanskog jezika u entitetu Republika Srpska, o potrebi nadležnih institucija koje trebaju poduzeti konkretne korake u provođenju odluke Ustavnog suda BiH u vezi obilježavanja neustavnog 9. januara, te o pokretanju konkretnih mjera u sprečavanju i kažnjavanju negiranja genocida i udruženih zločinačkih poduhvata. Predstavnici političkih partija, koji su prisustvovali ovoj konferenicji su se složili da bi probosanske stranke na ovogodišnjim izborima trebale zajedno nastupiti. „ Organizatori skupa su Pokret „Odgovor“, predstavnici udruženja Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa, Srebreničke majke, Žene Srebrenice, Žene Podrinja te Udruženje porodica šehida i poginulih boraca Srebrenica.

Pročitajte...