Uz Međunarodni dan prava djeteta: Milioni sirijske djece lišeni osnovnih prava (FOTO)

– Posljednji izvještaj UNICEF-a objavljen u septembru 2017. pokazuje kako je posljedice sukoba u Siriji osjetilo 8,5 miliona djece

IDLIB (AA) – Burak Karacaoglu/ Esref Musa  –

Djeca u Siriji, zemlji u kojoj već sedmu godinu traje rat, lišena su osnovnih prava među kojima se nalaze prava na zaštitu od nasilja, preživljavanje (hrana, smještaj, zdravlje), ali i obrazovanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Širom svijeta 20. novembra obilježava se Međunarodni dan prava djeteta.

Djeca u Siriji, pak, gotovo da ne znaju kako je imati siguran dom, nekoliko obroka dnevno i odlaziti u školu.

Posljedice sukoba do kojih u Siriji dolazi od 2011. godine najviše osjećaju djeca, pokazuju izvještaji Međunarodne asocijacije za prava izbjeglica. Veliki dio njih napušta školu kako bi pomogli u prehranjivanju porodice.

Potpredsjednik pomenute Asocijacije Resul Demir za AA je kazao kako su ratom najviše pogođena djeca.

”Ona su možda i najslabija bića na svijetu i trebaju najveću zaštitu. Međunarodnim zakonima su definirana dječija prava. Međutim, u protekih šest godina smo vidjeli da kada je riječ o sirijskoj djeci, da je čitavo čovječanstvo zajedno sa međunarodnim zakonima, podbacilo”, rekao je Demir.

Dodao je kako izvještaj UNICEF-a, objavljen u septembru 2017, pokazuje kako je posljedice sukoba u Siriji osjetilo 8,5 miliona djece.

”Od toga, više od šest miliona je u Siriji, dok se oko 2,5 miliona djece nalazi van njenih granica“, pojasnio je Demir.

Istakao je i kako dva miliona djece koja se nalaze u toj zemlji ne ide u školu.

Muhammed Omer Sellum već šest godina ne zna gdje mu je otac.

”Mog oca su vojnici Assadovog režima uhapsili prije šest godina. Od tada ne znamo gdje je“, rekao je Sellum koji živi u izbjegličkom kampu u Idlibu.

Kazao je kako bi volio da živi u kući koja ima zidove, umjesto u šatoru.

”Volio bih da imamo park u kojem se mogu igrati s bratom i sestrom, da imamo bolnicu u kojoj se mogu liječiti kad sam bolestan. Moja jedina želja je da imam normalan život poput druge djece širom svijeta“, dodao je.

Djeca u Siriji, zemlji u kojoj već sedmu godinu traje rat, lišena su osnovnih prava među kojima se nalaze prava na zaštitu od nasilja, preživljavanje (hrana, smještaj, zdravlje), ali i obrazovanje. Sahhud Derma (13) već duži period ne ide u školu i radi kako bi pomogao u prehranjivanju porodice. Rekao je kako je njegova porodica brojna i da mora raditi kako bi pomogao ocu. ( Eşref Musa – Anadolu Agency )

Sahhud Derma (13) već duži period ne ide u školu i radi kako bi pomogao u prehranjivanju porodice. Rekao je kako je njegova porodica brojna i da mora raditi kako bi pomogao ocu.

Prste na ruci je izgubio u napadu snaga sigurnosti režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, ali uprkos tome, pored puta prodaje gorivo i tako doprinosi kućnom budžetu.

”Prije nego što sam počeo raditi, išao sam u četvrti razred. Volio bih da se naše materijalno stanje popravi i da idem u školu“, rekao je Derma.

Djeca u Siriji, zemlji u kojoj već sedmu godinu traje rat, lišena su osnovnih prava među kojima se nalaze prava na zaštitu od nasilja, preživljavanje (hrana, smještaj, zdravlje), ali i obrazovanje. U zračnom napadu u Siriji ranjena je djevojčica Emel el-Gafir. ”Bila sam na izletu s porodicom kad su Assadove snage izvele napad. Tad sam izgubila lijevu nogu. Kasnije sam počela hodati s protezom“, kazala je. ( Eşref Musa – Anadolu Agency )

U zračnom napadu u Siriji ranjena je djevojčica Emel el-Gafir.

”Bila sam na izletu s porodicom kad su Assadove snage izvele napad. Tad sam izgubila lijevu nogu. Kasnije sam počela hodati s protezom“, kazala je.

Dodala je kako želi da djeca širom svijeta budu uvijek sretna i da nijedno ne tuguje.

Pročitajte...