UŽSG: I dvije godine nakon presude u predmetu “Prlić i drugi” na sceni podjela BiH

– Neophodno je vratiti, prije svega, Sud i Tužilaštvo BiH na put koji im je u osnovi i dat, a to je procesuiranje predmeta ratnih zločina po njihovoj složenosti, smatraju u Udruženju žrtava i svjedoka genocida

SARAJEVO (AA) – Udruženje žrtava i svjedoka genocida (UŽSG) podsjetilo je da je na današnji dan, 29. novembra 2017. godine, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) donio konačnu presudu u predmetu Jadranko Prlić i drugi. Presudom MKSJ-a takozvana šestorka je osuđena za monstruozne zločine počinjene na teritoriji takozvane Herceg-Bosne i udruženi zločinački poduhvat kojim je obuhvaćen i cijeli državni vrh Republike Hrvatske, na čelu sa predsjednikom Franjom Tuđmanom. Pored toga, ovom presudom je utvrđena agresija Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu, istakli su iz UŽSG-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz UŽSG-a navode da nakon dvije godine od presude u BiH imamo: još snažniju i žešću negaciju zločina od strane HDZ- a BiH i HDZ-a RH, nastavak podjele BiH, zloupotrebu dvojnog državljanstva, puštanje na slobodu presuđenog ratnog zločinca Marka Radića, zvanog Mak, mrcvaljenje sudskih postupaka Vranica, Žepče, koji traju više od 20 godina, takozvanu revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina za koju ministar pravde BiH, inače član HDZ-a BiH, kaže da je jedina ispravna i da ga primjedbe bošnjačkih žrtava ne zanimaju, da on ima “svoje“ žrtve, potpuni kolaps procesuiranja ratnih zločina u BiH, procesuiranje po nacionalnoj osnovi, procesuiranje predmeta koji po težini zločina u odnosu na ogroman broj zločina u BiH nikada ne bi bili procesuirani, i neznanje, neprofesionalizam, politički utjecaj, dodvoravanje, utjecaj susjednih država, koji su doveli procesuiranje ratnih zločina u BiH u fazu nebitnosti.

“Neophodno je vratiti, prije svega, Sud i Tužilaštvo BiH na put koji im je u osnovi i dat, a to je procesuiranje predmeta ratnih zločina po njihovoj složenosti kako je to predviđeno međunarodnim sporazumom. Primijeniti kriterije koji su navedeni u Izvještaju OSCE-a iz 2015. godine. Omogućiti kantonalnim i okružnim tužilaštvima procesuiranje manje složenih predmeta ratnih zločina. Zahtijevati od Evropske unije primjenu vlastitih normi prema Hrvatskoj i Srbiji zbog skrivanja osumnjičenih i optuženih ratnih zločinaca, kao i veličanja presuđenih ratnih zločinaca“, istakli su na kraju iz UŽSG-a.

Pročitajte...