“Vakcinišite se i vi” – naš doprinost odgovornom djelovanju

Građani BiH su s jedne strane suočeni sa najavama narednog, četvrtog vala koronavirusa, a s druge antivakcinalnim lobijima koji bez ikakvih sankcija promovišu izbjegavanje vakcinisanja. Zato ne čudi značajan broj građana koji su neodlučni i sa oprezom pristupaju činjenici da  trenutno mogu birati između nekoliko vrsta vakcina. Takvima treba pomoći cijelo društvo, institucije vlasti, zdravstveni radnici i u konačnici mediji koji svoju ulogu u promociji vakcinisanja moraju shvatiti ozbiljnije. Mi jesmo! Naša kampanja „Vakcinišite se i vi“  već je dobila veoma pozitivne reakcije javnosti.

Pokrenuli smo je saradnji sa Vladom TK, Koordinacionim tijelom za vakcinisanje, Zavodom za javno zdravstvo TK i svim zdravstvenim institucijama TK a pokušavamo što veći broj naših sugrađana animirati i ukazati koliko je bitno da se što prije vakcinišu, kazao je v.d.direktor RTVTK Almir Mulabećirović.

Obaveza medija je da  u vrijeme pandemije rade na jačanju povjerenja građana u djelotvornost vakcina koje su, tvrde epiodemiolizi, jedina adekvatna zaštita protiv virusa. Producent Kampanje „Vakcinišite se i vi“ Robert Andrejaš naglašava kako je ideja vodilja od početka bila prezentacija istinskih znanja i vlastitih iskustava vezanih uz COVID 19,  te da je ono što pružamo gldateljima mogućnost kompariranja ovih kratkih priča sa nekim poluistinama kojima su zasuti na društvenim mrežama.

U Kampanju je uključen veliki broj  porodičnih ljekara , ljekara specijalista, istaknutih sportista i javnih kulturnih radnika. Naš odgovor destruktivnim idejama je već  u eteru, pa je bosanskohercegovačka javnost u poziciji da se na kreativan način informiše o nužnosti i prednostima vakcinisanja.