Počela proizvodnja u rudniku Dubrave, iskopani ugalj namijenjen Termoelektrani Tuzla

Prekid proizvodnje na površinskom kopu Dubrave nastupio je 16. jula ove godine, što je izazvalo nezadovoljstvo među radnicima Kreke, s obzirom na to da je posljedično odluci menadžmenta 111 radnika poslano na čekanje. Međutim, 36 dana kasnije proizvodni proces u rudniku je ponovno uspostavljen, a radnici već dva dana bez prekida iskopavaju ugalj. U danima vikenda proizveli su 2.500 tona uglja.

U subotu u prvoj smjeni je krenula proizvodnja uglja na površinskom kopu Dubrave. To je ispunjen jedan od zahtjeva Sindikalnog odbora da se neupitno i hitno u proizvodnju krene sa ugljem jer po svim izvještajima depo Termoelktrane je prazan, jedan od uslova Sindikalnog odbora  koji je upućen menadžmentu rudnika Kreka je bio da se u pogonu Dubrave sa proizvodnjom uglja krene i krenuo je. Nažalost ni do dan danas imamo situaciju da negdje oko 40 odsto radnika Rudnika Kreka nije dobilo plate  kaže  predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika Kreka Zuhdija Tokić.

 Plata nije isplaćena svim radnicima Kreke. Ukoliko se svima ne isplati do 25. avgusta, Sindikalna organizacija Rudnika Kreka  najavila je štrajk za 26. avgust, na godišnjicu stradanja rudara u jami Dobrnja Jug u Mramoru. Više puta tokom dana smo pokušali dobiti očitovanje  menadžmenta “Kreke” u vezi sa aktuelnim dešavanjima u rudniku. Do momenta zaključenja ovog izvještaja nismo dobili izjavu.

Mi smo na vrijeme podnijeli ostavke u odboru za obilježavanje koji je formirao direktor društva. Mi ćemo 25.8. u ranim jutarnjim satima na dostojanstven način položiti cvijeće, obratiti se medijima i  ne ulazeći u bilo kakave manipulacije ne želimo da dovedemo ni porodice poginulih rudara niti bilo koga u situaciju da na ovakav težak dan kada je nama najteže se manipulišen ili skupljaju poeni ističe Tokić.

 Naredni dani bi mogli pokazati kako će se dalji proces stabilizacije stanja u Rudniku uglja Kreka u Tuzli odvijati. Tokić navodi da sindikat čini sve što je u njegovoj moći kako bi učestvovao u socijalnom dijalogu, štiteći interese radnika ali i rudnika. Rudari očekuju i odluku suda na kontratužbu koju su uložili protiv Uprave u vezi sa zabranom održavanja štrajka i zabrane slanja radnika na čekanje, čime će biti određeni i dalji pravci sindikata i poslodavca.