Vandali provalili u Centar za autizam u Tuzli

Vandali su jučer provalili u objekat Centra za autizam u Tuzli. Nakon dojave o aktiviranju alarma, inspektori MUP-a TK obavili su uviđaj i tragaju za počiniteljima.  Na ovom objektu u fazi izgradnje pričinjena je materijalna šteta od nekoliko hiljada maraka.  Iz Udruženja roditelja djece osoba sa autizmom izrazili su ogorčenje jer im je ionako teško skupiti novac za dovršetak izgradnje utočišta njihovu djecu, a vandali su oskrnavili njihov dosadašnji trud.
„Obili su vrata, polupali staklo, skinuli zaštitne panele i izolaciju. S obzirom na to da su fasada i krov oštećeni, očekujemo da će indirektna šteta biti još veća kada padne kiša i potopi laminat u unutrašnjosti objekta. Ne znamo kako da ga zaštitimo“, rekao je Meho Sadiković, predsjednik URDOSA Tuzla.
Iz Udruženja roditelja djece osoba sa autizmom apeluju na nadležne institucije da im pomognu obezbijediti zaštitu objekta budućeg Centra za autizam, kako dosadašnja ulaganja ne bi bila uzaludna. Vlada TK je za izgradnju izdvojila 300 000 KM, dok je Grad Tuzla osigurao zemljište i dozvole. Za završetak izgradnje Centra za autizam, u naselju Kolona, u Bukinju, nedostaje oko pola miliona maraka, kažu iz Udruženja roditelja djece osoba sa autizmom.
„Uputili smo dopis načelnicima iz Tuzlanskog kantona da vidimo kakve su mogućnosti da dio sredstava iz budžeta 2018. godine izdvoje za nastavak izgradnje Centra za autizam. Većina je odgovorila pozitivno, pa planiramo održati sastanak između 10. i 15. oktobra da utvrdimo raspoložive iznose“, rekao je Anto Iljkić, sekretar Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK.
Budući da je predviđeno da Centar za autizam bude referentni centar za cijelu BiH predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK nastojaće da ugovore sastanke i sa načelnicima rubnih opština iz RS. Također, preveli su projekat izgradnje Centra za autizam na arapski jezik i u saradnji sa humanitarnom organizacijom Međunarodni forum solidarnosti „Emmaus“ Doboj Istok stupili u kontakt sa potencijalnim donatorima iz arapskih zemalja kako bi iskoristili i taj izvor finansiranja. Međutim, do tada, prioritet je zaštita oštećenog objekta od propadanja.

Pročitajte...