Vanjskotrgovinska komora BiH: Hrvatska krši Sporazum potpisan 2013. godine

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske utvrdilo je Pravilnik o odredivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Hrvatsku.
Donošenjem takve odluke, Hrvatska je zabranila tranzit kamiona prema pet graničnih prelaza sa Bosnom i Hercegovinom.

Radi se o prelazima Ivanica – Gornji Brgat, Velika Kladuša – Maljevac, Brčko – Gunja, Strmica – Strmica i Osoje – Vinjani Gornji.
Vanjskotrgovinska komora BiH je uputila hitan apel Vijeću ministara, nadležnim ministarstvima i Direkciji za evropske integracije, kako bi što hitnije reagovali u vezi sa ovom odlukom.
Podsjećamo, dvije države su 2013-te godine utvrdile javne ceste i potpisale Ugovor o graničnim prelazima, kojeg je Hrvatska ovim putem prekršila.
– Na ovaj načn, onemogućeno je korištenje navedenih graničnih prijelaza za tranzit roba iz BiH kroz Hrvatsku sa nizom negativnih posljedica na privredu značajnog dijela BiH, što ne samo da je u suprotnosti sa navedenim Ugovorom, nego je i u suprotnosti sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridraivanju između BiH s jedne strane i Europske unije i njenih drava članica, s druge strane – Protokol 3. o kopnenom prijevozu.
U vezi sa iznesenim, molimo za hitno reagiranje i djelovanje, kako bi se oklonili propusti u propisu Hrvatske i isti uskladili sa važećim Ugovorom o graničnim prijelazima i odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, navodi se iz Vanjskotrgovinske komore BiH.