Vanredna sjednica Vlade TK: Zbog mogućnosti širenja korona virusa za nabavku respiratora UKC-u Tuzla odobreno 108 hiljada maraka

Danas je održana vanredna sjednica Vlade TK koja se odnosila na prevetnivne aktivnosit u vezi sa djelovanjem korona virusa. Vlada je, između ostaloga, donijela Odluku kojom se odobrava više od 100 hiljada maraka UKC-u Tuzla u svrhu nabavke nedostajućih respiratora. Također, odobreno je oko 90 hiljada Kantonalnoj direkriciji robnih rezervi za nabavku dezinfekcionih sredstava. Predstavnici Vlade još jednom apeluju na građane koji se nalaze u kućnoj izolaciji da poštuju preporuke i mjere koje se odnose na ograničenje njihovog kretanja.

Korona virusom je u našoj zemlji trenutno zaraženo 11 osoba. Na području Tuzlanskoga kantona još nema oboljelih. U kućnoj izolaciji je, na ovome području, više od 300 osoba. Ovaj broj je povećan zbog naredbi Federalnog kriznoga štaba i resornoga ministrstva FBiH koje se odnose na obaveznu kućnu izolaciji putnika koji dolaze  iz Španije, Francuske i Njemačke. Iz ministarstva zdravstva TK podsjećaju na važnost poštivanja odluke o kućnoj izolaciji.

U italiji je istuacija takva kakva jeste jer su preventivne mjere  i mjere o kućnoj izolaciji shvaćene olako. Apelujem na sve one koji su dobili rješenje o kućnoj izolaciji da se prdržavaju uputa, a moram iskorisiti priliki i da napomenem da Zakon podrazumijeva sljedeće: Ukoliko neko svjesno dovede nekoga u opasnost od zaraze može se kazniti zatvorom do godine dana, a ukoliko to učini nesvjesno do 6 mjeseci i novčanom kaznom”, istakla je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Kada je riječ o testovima na korona virus, oni se više ne šalju u Sarajevu nego se rade na tuzlanskom kliničkom centru. Trenutno ih ima dovoljno, ističe direktor UKC-a Vahid Jusufović. Međutim, ono čega nema u dovoljnoj mjeri jesu respiratori. Stoga je Vlada Tuzlanskoga kantona danas odobrila za 108 hiljada maraka za nabavku ovih uređaja.

Danas smo pokrenuli hitnu nabavku, dakle trebamo još respiratora. Jedan respirator košta 60 hiljada maraka. Mi nismo oslobođeni Zakona o javnim nabavkama, ako se neko pita kako ne možemo hitno nabaviti. Ne možemo to kupiti tek tako. Moramo poštovati zakonske odredbe”, ističe Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla. 

Osim ovih sredstava, poduzete su i druge prevetnivne mjere. Naime, resorno minisatrstvo je izdalo naredbu kojom se nalaže zdravstvenim radnicima da  pruže medicinsku zaštitu svima bez traženja bilo kakvih vrsta ovjera. Ova odluka će važiti sve do 31.3. Također, Vlada je danas odobrila i 94 hiljade Kantonalnoj direkciji robnih rezervi. Ovaj novac bit će usmjeren za nabavku sredstva kojima će se dezinfikovati sve javne institucije i ustanove kojima je osnivač Tuzlanski kanton. Kada je riječ o preventvinim mjerama, treba istaći i da je Služba za zapošljavanje TK odgodila redovna javljanja nezaposlenim osobama sve do kraja ovoga mjeseca.