Opasnost od širenja korona virusa: Provjerili smo kroz kakvu proceduru prolaze putnici iz Njemačke i Francuske na Međunarodnom aerodromu Tuzla

Ukupno sedam zemalja je na listi rizičnih zbog širenja zaraze korona virusom zbog čega  je Granična policija BiH uvela potpunu zabranu ulaska u BiH državljanima koji dolaze iz Kine, Italije, Irana i Južne Koreje. Od desetoga marta, na snazi je i Odluka koja se odnosi na putnike koji u BiH dolaze iz Njemačke, Francuske i Španije. Njima je dozvoljen ulazak u našu zemlju pod uslovom da ostanu kući u narednih 14 dana od dana dolaska u BiH.

Ranije je odluka o samoizolaciji važila za one koji se vraćaju iz Kine, Italije, Irana ili Južne Koreje. Novom odlukom i osobe koje se vrate iz Njemačke, Španije i Francuske imaju istu obavezu.  Kada govorimo o ovome području, ta odluka se počela primjenjivati od jučer i to na Međunarodnom aerodromu Tuzla kada je grupa od 161 putnika stigla iz Berlina. Provjerili smo kroz kakvu proceduru ovi putnici prolaze.

Kontrola putnika se sastoiji od ispunjavanja sanitarnog upitnika. Prikpljaju se određene opšte i zdravstvene informacije koje se prosljeđuju Zavodu za javno zdravstvo TK koji procjenuje treba li slati svoj epidemiologa ili ne.

Putnike koji dolaze iz spornih zemalja, prije pasoške kontrole, dočekuju sanitarni inspektori koji izdaju rješenja od kućnoj izolaciji na 14 dana. Treba istaći da na tuzlanskom aerodromu, na ovome zadatku, radi jedan federalni i dva kantonalna inspektora.

Dosta pitanja imamo za putnike koji ovdje dolaze u posjetu na period kraži od 14 dana. Ukoliko takvi putnici ne pokažu simptomatiiku korona virusa mogu se vratiti u zemlju iz koje su došli. U ovome slučaju, kada govorimo o Međunardnom aerodoromu Tuzla, to se odnosi na Njemačku i Francusku. Putnicima se, osim ovih rješenja, daju i preporuke o ponašanju u samoizolaciji”, istakla je Edina Šišić, rukovodilac Sektora saobraćaja i usluha u zračnom prometu.

Od tri zemlje koje su od nedavno dodate na spisak rizičnih zemalja, tuzlanski aerodrom u ponudi ima devet destinacija za Njemačku i jednu za Francusku. Kada govorimo o letovima, njihov broj nije smanjen usljed panike zbog mogućnosti širenja korona virusa na ovome području, ističe direkor Međunaordnog aerodroma – Esed Mujačić.

Mi čak imamo povećanje broja letova za 18 % što znači da na putnike ne utječe mnogo ova situacija, i dalje putuju. Ja ne znam kako će ovi brojevi izgledati na kraju ovoga mjeseca, u ovome momentu mi nemamo gubitke”, naveo je Esed Mujačić, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

S obzirom na preporuke federalnog kriznog štaba koje se odnose na zabranu javnih okupljanja građana, s Međunarodnoga aerodoma Tuzla apeluju na slijedeće:

“Apelovala bih na posjetitelje Međunarodnog aerodorma Tuzla da se ne zadržavaju dugo u zgradi terminala sa osobama koje putuju ili koje tek doputuju. Zaista, u tom dijelu molimo za razumijevanje i da se pridržavamo uputa Federalnog kriznog štaba za korona virus”, navodi Edina Šišić, rukovodilac Sektora saobraćaja i usluha u zračnom prometu

Treba istaći i da se osobe kojima se izda rješenje o kućnoj izolaciji mogu žaliti. Međutim, žalba ne odlaže izvršenje ove obaveze. Kada je riječ o ulasku u našu zemlju, naše granice su zatvorene za državljane Narodne Republike Kine, Irana, Južne Koreje i Italije. I ova odluka vrijedi od desetoga marta.