Već drugi mjesec u TK se uspješno provodi Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja

Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja počeo je u Tuzlanskom kantonu 19. aprila. Iako u složenim epidemiološkim prilikama Program se provodi veoma uspješno, a to potvrđuju i rezultati koje mališani, koji ga pohađaju, već pokazuju.

“Nekada nešto bojimo, nekad crtamo porodicu, nekad kuću. Nekad nešto učimo dobro, a nekad nešto teže, a nekad nešto lakše. Uvijek se lijepo igramo, uvijek jedni drugima pomažem” kažu nam Anes Hamzić i Melisa Saračević, šestogodišnjaci koji pohađaju Program obaveznog odgoja i obrazovanja u Čeliću.

Oni i njihovi drugari dočekuju nas s već naučenim pjesmicama, pričama, pokazuju nam crteže i kako vješto barataju makazama i šarenim papirima. Nasmijani su i spremni za razgovor. Na taj način najbolje potvrđuju značaj ovog Programa.

“Nama je na početku bitan taj socijalni razvoj, i kognitivni i motorički. Mi se držimo gradiva koje je primjereno djeci. Znači bez pisanja. Učimo kroz priču, kroz igru, kroz sjeckanje, da oni tu vježbaju motoriku ruke. Da ih spremimo za septembar, za taj početak njihovog školovanja” ističe Ifeta Šadić, profesorica razredne nastave, koja radi s polaznicima Programa.

Program obaveznog programa pohađaju mališani u godini pred polazak u školu, a koji inače ne idu u predškolske ustanove. Ove godine ih je nešto više od 3 000, organizovanih u 190 odgojnih grupa.

“Možemo kazati da je sve po planu i da možemo biti više nego zadovoljni, s obzirom na to da smo imali određene, malo i zadrške i nekakve rezerve kako će to sve teći u ovom vremenu pandemije. Međutim, odlučili smo da krenemo i vjerujte da su sve pohvale na račun provođenja Obaveznog programa” kaže Ramiz Nurkić, stručni savjetnik za obrazovanje u Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona.

Da bi sva djeca, pa i ona u najudaljenim područjima imala priliku da bez većih napora pohađaju ovaj Program prije osam godina, uz podršku organizacije Save the children, resorno Ministarstvo i Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona su stvorili uslove za njegovo izvođenje. Opremljeni su prostori, uglavnom u osnovnim školama, a zanimljivo je da je u Čeliću zadaću za provođenje ovog programa lokalna zajednica dala Gradskoj bibilioteci.

“Ovo je nama jedan jako značajn projekat, imajući u vidu da naša općina nije imala predškolsku ustanovu niti bilo koju drugu instituciju koja je bila, da kažem adekvatna za organiziranje jedne takve važne pedagoške aktivnosti. Tako da je u tom periodu Biblioteka bila nekako najpogodnija za organiziranje ovih aktivnosti” ističe Amila Šadić-Hajdarević, predstavnica Biblioteke.

Na godišnjem nivou za njegovo provođenje općine i gradovi izdvajaju oko 300 000 konvertibilnih maraka, a Tuzlanski kanton još toliko. Raduje činjenica da je upravo ovaj Program potaknu i priču o potrebi da se i u općinama koje nemaju predškolske ustanove, a to su uz Čelić i Kalesija, Sapna i Teočak, one formiraju.  Načelnik Čelića Admir Hrustanović najavljuju da će se to dogoditi vrlo brzo.

“Mi smo već uradili Elaborat o osnivanju te ustanove. Na narednom vijeću donosimo odluku o osnivanju javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje djece, gdje ćemo od 1.1., ja se iskreno nadam, početi sa radom te ustanove. Smatram da je to obaveza Općine Čelić, kako prema roditeljima tako i prema djeci, a i, kako rekoste, mi smo jedna od rubnih i jedna od rijetkih općina koje nemaju to, i ja smatram da općina Čelić i građani ove općine to zaslužuju” kaže načelnik Čelića.

Mališani u Tuzlanskom kantonu Program obaveznog predškolskog odgoja pohađat će ukupno 150 sati, odnosno do kraja juna. U septembru ove godine kao prvačići sjest će u školske klupe. Nema sumnje da će ih ovaj Program pripremiti da taj veliki i važan životni korak naprave s osmijehom na licu.

Pročitajte...