Već viđeno u zemljama okruženja: Veliki broj prijavljenih odustaje od vakcinisanja

Prošle sedmice provedena je masovnija imunizacija građana koje je u prioritetnu kategoriju svrstala Vlada TK, inače zaslužna za nabavku posljednje doze vakcina. Tokom postupka vakcinacije primjećeno je da je veliki broj građana odustao od imunizacije. Procenti su veliki , a kao jedan od razloga navodi se i nepovjerenje u Astra Zeneca vakcinu.

 Novinar Emina Ramić

Vijesti o odbijanju vakcinisanja u zemljama okruženja i Zapadne Evrope u vrijeme masovne imunizacije kod njih nisu bile rijetkost. Nama se međutim u tom trenutku nisu činile značajnima. Naša se javnost više bavila kampanjom za hitnu nabavku vakcina. Sada kada su vakcije počele stizati u većim količinama imamo isti problem. Oko 1000 vakcina iz zadnje pošiljke odbili su oni koji su bili prijavljeni za imunizaciju.

Prim. Topalović dr Blaško, mr.med.sci iz Službe za epodemiologiju Zavoda za javno zdravstvo TK kaže kako se  procjenjuje  da među njima ima i onih koji  pod uticajem ovih ili onih grupa ne vjeruju određenoj vakciji ali ustvari nemaju dovoljno informacija o samoj  vakcini 01:22

A u pitanju  je Astra Zeneca vakcina kojom je vakcionisamo 43% zdravstvenih radnika u TK. Nepovjerenje je sudeći po trenutnim podacima bezrazložno. Dr. Topalović ističe kako do sada kod nas nije poznata nijedna postvakcinalna reakcija Astra Zeneca vakcine.

Struka smatra i da podatak o velikom postotku odbijanja vakcinisanja treba posmatrati u širem kontekstu. Prvo je generalni stav naših građana prema imunizaciji opšte i pokazatelji koje imamo kod postupka obavezne imunizacije kod djece.  Osim toga veliki broj građana koji je prijavljen za imunizaciju u međuvremenu se vakcionisao negdje drugdje ali mi te podatke nemamo. Zato je važno biti solidaran i na vrijeme obavijestiti zdravstvenu ustanovu da ste vakcinisani kako bi vaša doza na vrijeme bila aplicirana drugoj osobi.

Na kraju se da zaključiti da nije  svaka doza odbijena iz isključivo medicinskih razloga , a najveća zabluda je smatraju stručnjaci  praviti razliku među vakcinama  budući da su one samo  farmakološke prirode.

 

 

Pročitajte...