Ministar Baraković: Vrlo je važno da se vakcinišu radnici u obrazovanju

Vakcinacija građana iz grupacija koje su utvrđene kao prioriteti na području Tuzlanskog kantona, nastavljena je i danas. Radi se o imunizaciji vakcinama koje je Vlada TK osigurala kao donaciju od Republike Srbije. U Domu zdravlja Tuzla danas su između ostalih vakcinisani prosvjetni radnici. Prvu dozu AstraZeneca vakcine primio je i resorni ministar Elvis Baraković, koji je istakao da je imunizacija prosvjetnih radnika vrlo važna zbog zdravlja ali i kako bi u nastavni proces ušli rasterećeniji.

Tuzlanski kanton prvi je u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je u prioritetne grupe za vakcinaciju protiv koronavirusa uvrstio i prosvjetne radnike. Prvu dozu vakcine AstraZeneca danas je, u prostorijama Doma zdravlja Tuzla, primio i ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković. Cilj je, kazao nam je zaštititi zdravlje prosvjetnih radnika, i u nastavni proces u idućoj školskoj godini ući s manje brige.

– Vjerujem u nauku, vjerujem naučnicima. Drago mi je što imam priliku da se vakcinišem zajedno sa svojim kolegama sa Prirodno matematičkog fakulteta. Danas sam primio i prvu dozu AstraZeneca vakcine. Vakcinu sam primio radi sebe, radi svog zdravlja i svoje porodice. Iskoristit ću priliku da svim prosvjetnim radnicima, koji se još uvijek dvoume da li se treba vakcinisati, da poručim da iskoriste ovu jedinstvenu priliku i da se vakcinišu kako zbog njihovog zdravlja i da bismo smo u nastavni proces u slijedećoj školskoj godini ušli rasterećeniji, poručio je ministar Baraković.

Dekan Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli Vedad Pašić jedan je od prosvjetnih radnika koji je odlučio svoje zdravlje zaštiti vakcinom. Stava je da je imunizacija jedini način da se vratimo normalnom životu, ali i zaštitimo sebe i svoje najmilije.

– Meni je veliko zadovoljstvo da smo mi radnici u obrazovanju imali priliku, omogućenu od strane Vlade TK zahvaljujući donaciji Vlade Republike Srbije, da doprinesemo suzbijanju ove pošasti koja nam defacto spriječava život već zadnjih 16/17 mjeseci. Svako od nas ko može da učini ovaj mali korak, a to je da u nekoliko minuta dođe ovdje po pozivu, da se vakcinišemo te tako povećamo nivo imuniteta naše generalne populacije. Imunizacija je nešto što toplo preporučujem stvarno svima da urade, dodao je.

Profesor Pašić ističe da se nada da će vlastitim primjerom motivirati i one kolege koji se možda dvoume i sumnjaju u sigurnost vakcina protiv Covida-19.

– Sasvim sigurno je neusporedivo veća prednost svima nama kao društvu, ali i kao pojedincima i našim porodicama ukoliko svi što prije izvršimo svoju građansku dužnost i vakcinišemo se, poručio je profesor Pašić.

Stručnjaci iz cijelog svijeta svakodnevno ukazuju na značaj imunizacije. Kada je u pitanju COVID-19 vakcina jeste prvi izbor, i najbolji način da se izborimo sa koronavirusom, ističe doktorica Snežana Hrustić. Bez obzira na proizvođača svaka vakcina ima samo jedan cilj a to je zaštita zdravlja, dodaje naša sagovornica.

Što prije, što brže, što u većem broju, što veći odaziv prije ćemo se izboriti sa ovim zajedničkim neprijateljem. Što mi duže odugovlačimo, čekamo pojedinu vrstu vakcine, dajemo mogućnost i virusu da mutira i da postane inaktivan na vakcine koju su trenutno na raspolaganju. Svaka vakcina je dobra, svaka vakcina nudi imunitet i apsolutno je jedina preporuka od strane ljekara imunizacija. Da bi zaštitili ne samo sebe nego i one koje volimo i našu okolinu i mogli da se vratimo normalnom životu, zaključila je doktorica Hrustić.

Skepticizmu prema vakcinama nema mjesta, sve vakcine koje se koriste za vakcinaciju protiv COVID-19 pokazale su se kao djelotovorne i sigurne, poručuju stručnjaci.

(RTVTK)

Pročitajte...