Veče poezije u Gradačcu uz promociju knjiga Suada Krajinovića


Odmah po završetku tradicionalnih Kikićevih susreta, održano je veče poezije gradačačkog pjesnika Suada Krajnovića na kome su učešće uzeli mnogi učenici gradačačkih osnovnih škola čije radove je autor uvrstio u svoju zbirku poezije za djecu Snovi male princeze. Veče poezije je u nekim segmentima zasjenilo čak i Kikićeve susrete, prevashodno po masovnosti učesnika, po zanimljivosti promocije, po ljepoti mladalačkih kreacija i talentom mladih učenika koji su još jednom potvrdili da je ova sredina oduvijek bila plodno tlo za talente iz raznih oblasti umjetnosti.

U gradačačkoj Skenderiji u organizaciji izdavača J.U. biblioteka Alija Isaković- Gradačac, održana je promocija dviju knjiga poezije autora Suada Krajnovića pod nazivom Snovi male princeze (poezija za djecu) i Panonski galeb ( ljubavna i misaona poezija). Bila je to predivna veče poezije a pravu vrijednost knjizi, koja to zaslužuje, vratili su stihovi koji su to veče žuborili Gradačcem. To su učinili učenici gradačačkih osnovnih škola, koji pišu poeziju, čitajući svoje stihove i pjesme autora knjige Snovi male princeze. Nezaboravno veče i promocija koja je djelimično iskakala iz klišea na koji smo navikli na promocijama, uz mnoge učesnike koji su učinili da vrijeme proleti u trenu. Zahvala pripada svim učenicima iz četiri osnovne škole, učesnicima u ovoj večeri poezije a prevashodno njihovim nastavnicama bosankog jezika i direktorima škola koji su podržali ovu ideju. Na kraju večeri se svima obratio autor i predstavio svoju drugu knjigu Panonski galeb za koju je interesantno da se u njoj nalaze pjesme koje su sve nagrađivane na raznim takmičenjima u zemlji i regionu i upotpunio utisak jedne izuzetne večeri poezije, u ovoj sredini koja je oduvijek bila puna talenata za poeziju a ovi osnovci su to još jednom večeras potvrdili. Promotor ove promocije je bila prof. Emira Kavazović a moderator Mirsada Šarić koje su svojom profesionalnošću i iskustvom dale još veći sjaj ovoj noći.

Prije te večeri autor je imao prezentaciju svoje knjige Snovi male princeze u nekoliko osnovnih škola u Gradačcu čiji učenici su učestvovali sa svojim radovima u toj knjizi. Mora se istaći da su učenici O.Š. Safvet- beg Bašagić upriličili jedno fino druženje sa autorom knjige, izuzetno prezentujući svoje stihove kao i stihove autora. Zasluge za tako divnu prezentaciju prevashodno imaju nastavnica bosanskog jezika Erzida Mujdžić i agilna bibliotekarka ove škole Merima Džinović – Omerčić. Druga prezentacija se ostvarila u O.Š. Ivan Goran Kovačić gdje se desilo predivno druzenje i program koji su priredili ucenici ove skole sa svojim pjesma i pjesmama iz knjige Snovi male princeze autora Suada Krajnovića. Autor je takođe priblizio knjigu djeci stihovima koji odslikavaju i njihovu odrastanje, njihov svijet bezbrižnosti, ljubavi i mašte i sve nas vratio u ono najljepše doba djetinjstva koje svi nosimo u našim srcima. Odlicna atmosfera i predivan ambijent za koji je najvise zasluzna nastavnica bosanskog jezika Sanela Rabic. Možda i najzanimljiviji susret sa učenicima se odigrao u O.Š. Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak iz Srnica gdje autor ne da je bio oduševljen, nego su ga učenici te škole prosto oborili s nogu. Odgovorni za to su bili: izuzetno ljubazna i poslovna direktorica škole Meliha Đonlić i agilna, odgovorna i predusretljiva nastavnica bosanskog jezika Mersija Raščić – Memić, kao i učenici koji su učestvovali u programu. Da je živ najveći pisac sa ovih prostora Hasan Kikić, sigurno bi bio oduševljen i ponosan na ove male i talentovane zaljubljenike u poeziju, kao i na svoj grad.

(Tekst: Suad Krajnović)

Pročitajte...