Najduže pomračenje Mjeseca u protekom stoljeću

Kako bude padala noć, prirodni satelit Zemlje će se pretvoriti u sjajnu crvenu ili smeđkastu kuglu.

Period totalnog pomračenja, kada Mjesec bude potpuno zatamnjen, trajat će jedan sat i 43 minute. Lunarne ekstenzije će biti vidljive s bilo kojeg mjesta na Zemlji gdje je noć.

Tako će večerašnje pomračenje biti vidljivo u Evropi, na Bliskom istoku, u Africi, Australiji, većem dijelu Azije i Južne Amerike te u Velikoj Britaniji od 21 do 22:15 sati.

U isto vrijeme dok budemo svjedočili Krvavom Mjesecu, Mars će biti na najbližoj udaljenoj tački od Zemlje od 2013. godine. Izgledat će poput crvene zvijezde tamo gdje nebo bude bez oblaka.

Potpuno pomračenje Mjeseca u našoj zemlji će početi oko 21:30 sati, a svoj maksimum će dostići oko 22:21 sati, dok završava u 23:13 sati.

Podsjećamo, ovo će biti najduže pomračenje Mjeseca u 21. stoljeću.

Noć punog mjeseca iznad Istanbula

– Reporter Anadolu Agency zabilježio je neke od prizora iz turske metropole smještene na dva kontinenta, Evropi i Aziji

ISTANBUL (AA) – Građani Istanbula su u četvrtak navečer imali priliku uživati u ljepotama koje pruža puni mjesec iznad tog višemilionskog grada, javlja Anadolu Agency (AA).

Imali su priliku uživati u prizorima punog mjeseca u gradu na Bosforu, koji ostavljaju bez daha. Poseban prizor bio je puni mjesec iznad Sultan Ahmetove džamije.

Reporter AA zabilježio je neke od prizora iz turske metropole smještene na dva kontinenta, Evropi i Aziji.

Pročitajte...