U Tuzli počela “Ljetna vikend kinoteka”

Projekcijom filma “Konjuh planinom” Filmski centar Sarajevo je u okviru javne akcije “Sačuvaj filmsko blago BiH” od 27. do 29. jula u Tuzli započeo ciklus prikazivanja filmova iz historije bh. kinematografije. Kampanja se provodi u organizaciji sa Udruženjem dramskih umjetnika “Kaleidoskop” i Centrom za kulturu u Tuzli.

„Konjuh planinom“ je jugoslovenski film iz 1966. godine. Režirao ga je Fadil Hadžić, a scenario su pisali Fadil Hadžić i Meša Selimović. Priča je o legendarnoj partizanskoj četi iz buntovnog bosanskog sela Husina, o kojoj je ispjevana jedna od najljepših partizanskih pjesama – ”Konjuh planinom”. Filmom koji prikazuje borbe u kojima je ta četa učestvovala i pobjeđivala, te portrete njenih mnogobrojnih, neustrašivih boraca započeo je ciklus prikazivanja filmova iz historije bh. kinematografije.

 

U okviru pomenutog ciklusa sinoć je u Ateljeu Ismet Mujezinović prikazan film “So” snimljen 1973. godine. Scenario ovog filma potpisao je tuzlanski pisac Derviš Sušić, dok je reditelj Gojko Šipovac. Večeras je završna noć ciklusa, posvećena dokumentarcima koji se bave Tuzlom, a posjetioci će moći vidjeti remek djelo iz oblasti dokumentarnog filma “Bijeli ugriz” Tome Janjića, koji se bavi dramatičnim propadanjem Tuzle u tom periodu, ali i naporima da se ta nepogoda zaustavi. “So gradi, so razgrađuje” i “Kameno more” iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća također se bave problemom propadanja tla usljed slanih podzemnih naslaga na tom području, ali i izgradnjom Tuzle i njenim razvojem ka jednom modernom industrijskom i kulturnom centru regije. Ulaz je besplatan.

 

Pročitajte...