Večeras počinje Jevrejska nova godina: Početak novog životnog ciklusa

– Sam početak Nove godine je praznik kojim se obilježava period koji je više ispred nas nego iza nas. Naime, od tada pa sljedećih deset dana se ustvari ispituje pred Bogom kakvi smo bili u protekloj godini, da li spadamo u one koji su odmah upisani u knjigu života za sljedeću godinu, a ima i onih koji to nisu zaslužili, rekao je predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci

SARAJEVO (AA) – Jevrejska nova godina, 5778. prema jevrejskom kalendaru, počet će večeras sa zalaskom Sunca, javlja Anadolu Agency (AA).

Običaji povodom Jevrejske nove godine razlikuju se od zemlje do zemlje. Uglavnom, razlika je u jelima koja se služe, zavisno koje voće ili jelo je dostupno u kojem dijelu svijeta.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci govorio je o običajima i značaju Nove godine za Jevreje kako u BiH tako i u svijetu.

– Upis u knjigu života –

“Naravno, to nije prvi mjesec u jevrejskom kalendaru nego je sedmi, ali je početak ciklusa kada se ubiru plodovi i kada se ima oko čega zabaviti. Sam početak Nove godine je praznik kojim se obilježava period koji je više ispred nas nego iza nas. Naime, od tada pa sljedećih deset dana se ustvari ispituje pred Bogom kakvi smo bili u protekloj godini, da li spadamo u one koji su odmah upisani u knjigu života za sljedeću godinu, ima i onih koji to nisu zaslužili”, pojasnio je Finci.

Većina je, kako je kazao, između to dvoje, niti su dobri niti loši, pa su na preispitivanju. Da bi postigli to preispitivanje, Finci je objasnio, redovno se mole Bogu.

Posebnih obaveza oko hrane nema, međutim, običaj je da na stolu uvijek bude riba “da bi bili glava među narodima, a ne rep”.

“I da se umnožavamo onoliko koliko ima i ribe u moru. S druge strane, treba da bude i nar da godina koja je pred nama bude ispunjena kao što je i nar ispunjen zrnima pogotovo što u naru, kažu, ima 613 zrna, upravo koliko ima i zapovijedi u Tori”, istakao je Finci.

Specifična je i čestitka koja se povom ovog jevrejskog praznika, koji se negdje u svijetu slavi jedan, a negdje dva dana, upućuje.

“Ono što je važno reći jeste da čestitke koje se upućuju uglavnom glase: Da budeš upisan u knjigu života”, kazao je Finci.

Elma Softić-Kaunitz, generalni sekretar Jevrejske zajednice u Sarajevu, pojasnila je da se nekada dogodi da Nova godina pada u septembru, a nekada u oktobru.

– Čestitke komšija i prijatelja –

“Ono što je važno spomenuti jeste da nema nekih velikih gozbi za Jevrejsku novu godinu, ali postoji običaj umakanja jabuka u med. Simbolika je u tome da nam naredna godina bude slatka kakav je med. Početak Nove godine znači početak novog životnog ciklusa za nas”, ispričala je Softić-Kaunitz.

Jevreji u Sarajevu uglavnom prvu službu za Novu godinu održe u prostorijama Starog hrama u Muzeju Jevreja na Roš Hašana (molitva uoči Nove godine) nakon čega slijedi i tradicionalna večera.

“Kod nas je običaj da svi zajedno slavimo praznike, tako da to činimo i za Novu godinu. Za ovu Novu godinu nema nervoze i gužve kako to bude u vrijeme pred 1. januar. Komšije i prijatelji, ukoliko vide neki prilog na televiziji, sjete se i nazovu da čestitaju. Nije običaj da se dolazi u posjetu”, kazala je Softić-Kaunitz.

Pročitajte...