Veliki interes kompanija za program kreditne linije koji provode Šparkase Banka i Vlada TK

Projekat, koji zajedno provode kantonalna Vlada i Šparkase banka, izazvao je veliki interes kompanija sa područja Tuzlanskog kantona. Riječ je o kreditnim sredstvima za koja će Vlada Tuzlanskog kantona subvencionirati 3 odsto kamatne stope. U ovoj kalendarskoj godini data je saglasnost za 26 zahtjeva različitih firmi za ovim sredstvima. Ukupno je tim firmama određeno osam miliona i 625 hiljada KM, a za narednu godinu je preostalo još oko 16 miliona KM sredstava u ovoj kreditnoj liniji. Očekuje se da će ta sredstva biti plasirana u prva dva mjeseca naredne godine.

Nakon potpisivanja ugovora sa Vladom Tuzlanskog kantona, Šparkase banka je krenula sa plasmanom kreditnih sredstava. Prvo je data saglasnost za 15 kompanija koje će iskoristiti 3,3 miliona KM kreditnih sredstava. Iako je kamata iznosila 4,2 odsto, subvencioniranjem Vlade Tuzlanskog kantona je smanjena na 1,2 odsto, što je izuzetno povoljno za sva privredna društva, o čemu svjedoči i njihov veliki interes. Naime, banka je prije nekoliko dana Vladi dostavila zahtjev za mišljenje, za novih 11 klijenata sa kreditnim plasmanom u ukupnom iznosu od 5,2 miliona KM, na što je također data saglasnost.

  • Ovih pet miliona i 275 hiljada KM su investicijski krediti koji se ulažu u osnovna sredstva. To je kupovina zemljišta, pravljenje novih hala, kupovina nove opreme i ono sve što spada u proizvodnu djelatnost da bi sve kompanije širile svoje poslovanje kako bi uposlile veći broj zaposlenika u narednoj godini, pojasnio je Srđan Mićanović, ministar indutrije, energetike i rudarstva TK.

Jedna od kompanija koja je učestvovala u ovom projektu je tuzlanski „Piemonte“. U ovoj kompaniji smatraju da je ovo jedan od najboljih načina za podršku privrednim društvima.

  • Mislim da je ovo pun pogodak da se podrže privredna društva kojima je potrebna finansijska pomoć sa jedne strane a s druge strane će Vlada imati najbolji povratni efekat od svega toga na ime jedne tako dobre odluke. Jer ovim može da ojača ekonomsku stabilnost privrednih društava. I sigurno će ovo rezultirati povećanjem broja zaposlenih, jačanju firmi i širenju privrednih društava, rekao je Kasim Selimović, vlasnik kompanije „Piemonte.“

U narednim danima Banka će nastaviti sa realizacijom ove kreditne linije čija je ukupna vrijednost više od 25 miliona KM.

  • Ostatak od 16 miliona i 475 hiljada ove kreditne linije očekujemo u januaru i februaru da banka plasira i ova kreditna sredstva kako bi do sredine godine napravili presjek stanja i vidjeli efekte ulaganja u ova privredna društva kako bi izvijestili javnost i vladu koji su efekti u privredi za ovih 25 miliona i 100 hiljada koji će biti realizirani od ovih kreditnih sredstava, zaključio je Mićanović.

Treba podsjetiti da je kantonalna Vlada, za subvencioniranje dijela kamate u ovom programu odredila sredstva u budžetu za ovu godinu. Osnovni cilj je da ova kreditna linija omogući sredstva za pokretanje ili unapređenje kompanija na području Tuzlanskog kantona.

Pročitajte...