Vijeće ICTY-a: Genocid je počinjen u Srebrenici, ali ne i u šest drugih općina

SARAJEVO/DEN HAAG, 22. novembra (FENA) – Pretresno vijeće Haškog tribunala (ICTY) potvrdilo je u zaključku presude Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a, da je u Srebrenici počinjen genocid, te da je to bio dio udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) koji uključuje progone, istrebljenje, ubistva i nehumana djela, odnosno deportacije i prislino premještanje stanovništva.

Međutim, u odnosu na šest bh. općina (Foča, Ključ, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica- tč. 1 optužnice) Vijeće je stava da genocid tamo nije počinjen, „jer su Bošnjaci koji su bili ciljani u svakoj od tih općina činili relativno mali dio te ‘zaštićene grupe’ i da nisu ni na koji drugi način predstavljali njen značajan dio“.

Tačka 1. optužnice protiv Mladića odnosi se na genocid u šest bh. općina, i kako se u optužnici navodi, u ovom slučaju zaštićene grupe bile su bosanski muslimani i Hrvati, te da je Vijeće utvrdilo da je veliki broj njih bio izvrgnut ubijanju i teškim tjelesnim, ili duševnim povredama.

U vezi s tim, većina članova Vijeća je, uz izdvojeno mišljenje sudije Alphonsa Oriea, konstatirala da su fizički izvršioci općinama – Sanski Most, Vlasenica i Foča, kao i izvjesni izvršioci u općinama Kotor Varoš i Prijedor namjeravali bosanske muslimane u tim općinama  uništiti kao dio zaštićene grupe.

Istovremeno, Vijeće je razmotrilo – da li je ciljani dio grupe činio značajan dio zaštićene grupe i konstatiralo da su bosanski muslimani činili relativno mali dio te zaštićene grupe i da nisu ni na koji drugi način predstavljali njen značajan dio.

– Shodno tome Vijeće se nije uvjerilo da je jedini razuman zaključak taj da su fizički izvršioci posjedovali traženu namjeru da unište značajan dio zaštićene grupe bosanskih muslimana – kazao je sudija Alpons Orie, iznoseći zaključke Pretresnog vijeća u sklopu izricanja prvostepene presude Ratku Mladiću.

Na prijedlog Mladićeve odbrane izricanje presude je nakratko prekinuto i, kako se očekuje, trebalo bi biti nastavljeno uskoro.

(RTVTK/FENA) F.F.

Pročitajte...