Vijeće naroda danas o vetu Bošnjaka na zaključke protiv izvještaja o Srebrenici

Vijeće naroda Republike Srpske (RS) razmatrat će danas veto Kluba Bošnjaka na zaključke parlamenta RS-a u vezi s Informacijom o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995.godine.

Bošnjački Klub je 23. augusta pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na skupštinske zaključke kojima se odbacuje izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine.

Također, u jednom od zaključaka se traži od Vlade RS-a da povuče navedeni izvještaj i stavi ga van snage, što je ona i uradila 18. augusta, iako se o skupštinskim zaključcima još nisu bili izjasnili svi klubovi u Vijeću naroda RS-a, niti su oni stupili na snagu.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Kemo Čadmžija rekao je ranije da Narodna skupština RS-a, usvajanjem zaključaka kojim odbacuje ovaj izvještaj, negira genocid, utvrđen i presuđen pravosnažnim presudama, čime povrijeđuje vitalni nacionalni interes bošjačkog naroda.

Sporni zaključnici Narodne skupštine RS-a su usvojeni 14. augusta na sjednici Narodne skupštine, uz protivljenje poslanika Koalicije “Domovina”.

(RTVTK/FENA) E.F.