Više od 200 fizijatara na Kongresu u Tuzli

U Tuzli je sinoć otvoren Sedmi međunarodni kongres fizikalne i rehabilitacijske medicine. Ovaj stručni skup traje danas i sutra, a na njemu će više od 200 ljekara razmijeniti iskustva o inovativnim i specijaliziranim programima u liječenju bolesti mišića i kostiju kod odraslih i djece.

novinar Azra Mešić

Među dvije stotine učesnika Kongresa u Tuzli su specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije, neurologije, ortopedije i drugih oblasti iz Sjedinjenih američkih država, Turske, Francuske, Italije, iz Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja.

– Imat ćemo gosta iz Amerike koji se bavi istraživanjem u robotici u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji i te metode se tek počinju primjenjivati, da čujemo kako, kaže prim dr. Emir Halilbegović, predsjednik Organizacionog odbora ovog skupa.

U tri dana razmjene iskustava ljekari će razgovarati o liječenju muskuloskeletnih bolesti i povreda, o neurološkoj rehabilitaciji, te pedijatrijskoj rehabilitacija i balneoterapiji.

– Glavni benefit su pacijenti. Svaka razmjena ideja i iskustava koje ćemo prenijeti jedni drugima će imati krajnji ishod na pacijente, kad se vratimo u našu sredinu, u naše centre. Usluge će biti kvalitetnije. Proslijedit ćemo neka nova iskustva i kao krajnji ishod toga trebala bi biti kvalitetnija rehabilitacija i zadovoljni pacijenti, kaže za RTVTK prof. dr. med.sc. Mirsad Muftić, predsjednik Udruženja fizijatara FBiH.

Ukupno 27 tematskih cjelina predavača ovoga Kongresa bit će štampano u Acta Medica Saliniana, medicinskom časopisu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, koji je indeksiran u svjetskim bibliografskim bazama podataka.