Dan srca u Tuzli: Raste broj oboljelih od srčanih bolesti

Bosna i Hercegovina je rekorder po neuspješnosti liječenja hipertenzije, podaci su Klinike za invanzivnu kardiologiju UKC-a Tuzla koja je danas zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona i Vijećem studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, organizovala uličnu akciju u susret Svjetskom danu srca koji se obilježava sutra, 29. septembra. Hipertenzija je uz druge rizikofaktore jedan od glavnih okidača ozbiljnijih bolesti srca koje moramo prevenirati, poručili su s gradskog trga.

novinar Azra Mešić

Svega pet od sto pacijenata koji liječe hipertenziju uspjevaju regulisati nivo krvog pritiska, kažu ljekari Klinike za invanzivnu kardiologiju tuzlanskog UKC-a. A upravo povišeni pritisak vodi ka nizu drugih bolesti.

– Od srčanog udara, moždanog udara, arterijskih bolesti, nestabilne angine pektoris i tako dalje, dodaje doc.dr. Elmir Jahić, načelnik Klinike za invanzivnu kardiologiju UKC-a Tuzla.

Kardiovaskularne bolesti su prvi uzrok smrtnosti u svijetu. I kod nas. A ljekari ih nazivaju bolestima modernog doba, nezdravog života i odsustva zdravstvene prevencije. Na Klinici koja ih liječi, svake godine imaju više pacijenata.

– U odnosu na zadnje 4 godine imamo povećan broj procedura za 2,5%, a imamo priliv pacijenata 3 puta više nego prije 4 godine, kaže doktor Jahić.

Da promoviraju prevenciju bolesti srca ljekari, medicinsko osoblje i studenti medicine su mjerili pritisak i indeks tjelesne mase građanima na Trgu Slobode u Tuzli, te ih savjetovali u skladu s rezultatima mjerenja.

– Naš savjet je da se terapija uzima obavezno svako jutro, da se ne izlazi iz kuće bez terapije i ono što smo savjetovali je mnogo kretanja jer ima mnogo gojaznih ljudi koji su došli kod nas od jutros mjeriti pritisak, kaže za RTVTK Larisa Džinić, članica Vijeća studenata MEDICUS, koje djeluje u okviru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Fizička aktivnost, prestanak pušenja, konzumiranje povrća i voća najsigurnije su opcije u preveniranju srčanih bolesti, poručeno je uoči Svjetskog dana srca, iz Tuzle.