Više od 230 migranata i izbjeglica već smješteno u Biru

U otvoreni prihvatni migracioni centar na lokaciji nekadašnje fabrike rashladnih uređaja “Bira“ već je smješteno više od 230 migranata i izbjeglica. Svi oni izmješteni su iz Borića, gdje su boravili u neuslovnom životnom prostoru.

-Kapacitet ovog novootvorenog migracionog centra je do 450 mjesta i njegovim otvaranjem željeli smo smanjiti pritisak na lokaciju nekadašnjeg Đačkog doma u Borićima. Ovdje će biti smještene ranjive kategorije migranata i izbjeglica, a trenutno je tu najviše muškaraca – samaca – rekao je Peter van der Auwerart iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Potvrđeno je da je ovo kamp otvorenog tipa, međutim ograđen je i postojat će određena pravila ponašanja za sve koji tu budu boravili.

-Ovdje smještenim migrantima i izbjeglicama obezbijeđena su tri obroka dnevno, te svakodnevna medicinska i pravna pomoć. Na raspolaganju su im spavaonice, kafeterija i uređena kupatila. Porodice s djecom su u odvojenom prostoru, a svima će im pomagati brojni članovi IOM-a, Crvenog križa i pripadnici angažovane zaštitarske agencije – dodao je Auwerart.

Iz Međunarodne organizacije za migracije potvrđeno je i kako se počelo s adaptacijom zgrade nekadašnjeg Đačkog doma, gdje se postavlja stolarija i sanira krov. Također, rečeno je i da se traži rješenje za migrante i izbjeglice, koji borave na Graničnom prelazu “Maljevac“.

-Oni neće biti smješteni u novootvoreni migracioni centar u Bihaću, ali ubrzano tražimo rješenje i za njih. Jedna od opcija je da budu izmješteni u ‘Ušivak’ u Hadžićima, međutim više ćemo znati u naredna dva, do tri dana – ustvrdio je Auwerart.

Predstavnici Međunarodne organizacije za migracije napomenuli su da je određeni broj porodica s djecom iz Velike Kladuše izmješten u Sedru, nekima je obezbijeđen smještaj u hostelima, dok ostali svojevoljno borave u improviziranom kampu “Trnovi“, odnosno na Graničnom prelazu “Maljevac“.