Petrović: Zdravstveni radnici iz BiH odlaze, najviše u države zapadne Evrope

Udruženje medicinskih sestara i tehničara u Federaciji BiH okupilo je oko 300 kolega iz BiH i država regije na Prvom simpoziju koji se za vikend održava u Vogošći, a u dva dana skupa imaju priliku čuti oko 50 stručnih radova.

Tehnički sekretar Udruženja Andrej Petrović u izjavi Feni naglašava da je za nedjelju planiran okrugli stol nazvan ‘Kuda ide bh. sestrinstvo’, a bit će riječi o položaju medicinskih sestara i tehničara, kao i o odlasku zdravstvenog kadra iz BiH na rad u inozemstvo.

– Rađena su neka istraživanja u vezi odlaska medicinskih sestara i tehničara iz BiH. Još nemamo tačan podatak u smislu broja, ali odlaze i to u države zapadne Evrope. Prvenstveno mislim na Njemačku i Austriju – naglasio je.

Među medicinskim sestrama i tehničarima koji odu u inozemstvo, najviše je onih sa iskustvom u struci.

– To znači da, ako se takav trend nastavi, za pet do deset godina nećemo imati iskusnih medicinskih sestara ali i ostalih zdravstvenih radnika koji bi bh. stanovništvu pružali kvalitetne usluge – upozorio je Petrović.

Povećan je, kaže, i trend upisa u medicinske škole i fakultete zdravstvenih studija, da bi dobili diplome a potom napustili domovinu i na putu ‘trbuhom za kruhom’ lakše našli posao u inozemstvu.

– Tragično je što BiH obrazuje mlade kadrove zdravstvene struke, naročito srednje stručne spreme – medicinske sestre, pa tako potpuno educiran kadar potom poklanja državama poput Austrije i Njemačke – naglasio je.

Mišljenja je da bi se poboljšanjem materijalnog stanja medicinskih sestara i tehničara odnosno izjednačavanjem koeficijenta za područje cijele Federacije BiH, umnogome moglo utjecati na smanjenje odliva stručnog medicinskog kadra prvenstveno medicinskih sestara.

– To se može uraditi na način da medicinskim sestrama koje rade u FBiH izjednačimo koeficijente u svim kantonima, uskladimo ih sa onima koji imaju najviše – smatra on.

Dodaje da bi se u BiH trebalo pozabaviti i upisnom politikom u srednje medicinske i visoke zdravstvene škole ‘da bi imali onoliko kadra koliko nam je i potrebno, a ne da ga ima viška’.

Za nedjelju, posljednji dan simpozija medicinskih sestara i tehničara u FBiH s međunarodnim učešćem, planirane su i stručne radionice iz oblasti kardi-pulmonalne reanimacije.