Više od 300 hiljada KM iz Budžeta TK bit će usmjereno za kapitalne projekte u osam škola

Vlada TK je na jučerašnjoj sjednici odobrila je više od 300 hiljada KM za kapitalne projekte u školama na području Tuzlanskog kantona. U osam škola novac će biti usmjeren za obnovu toaleta, popravke centralnog grijanja, te nabavku opreme. I u narednom periodu Vlada će nastaviti sa kapitalnim ulaganjem s ciljem poboljšanja uslova kako za učenike, tako i za uposlenike, istakla je ministrica Brašnjić.

Najviše sredstava dobila je JU Gimnazija „Meša Selimović“ u Tuzli. Za rekonstrukciju mokrih čvorova i sanacije dijela centralnog grijanja u ovoj školi odbreno je blizu 160 hiljada maraka.

– Ono što smo mi mogli da vidimo na terenu, jeste, da je rekonstrukcija ovog dijela škole trebala sigurno biti urađena i znatno prije. Slična situacija je i sa Osnovnom školom Bašigovci u Živinicama, kojoj je Vlada odobrila negdje oko 95.000 maraka. Imali smo hitne slučajeve za nabavku pumpi, za nabavku peći na pelet, razglasa, opreme, tako da nekih 316 hiljada je odobreno u ovoj situaciji prije rebalansa. Nakon rebalansa budžeta očekujemo da ćemo imati dodatna sredstva za kapitalna ulaganja, kazala nam je resorna ministrica Fahreta Brašnjić.

Direktorica Gimnazije “Meša Selimović” ističe da su im odobrena sredstva od velikog značaja za rješavanje dugogodišnjih problema, ali i poboljašanja uslova rada.

– S obzirom da je ovo škola sa dugom tradicijom i da već dugi niz godina uopšte nije obnavljana procijenili smo da su nam prioritet upravo ti sanitarni čvorovi i centralno grijanje. Nakon što realizujemo ovaj projekat, mi ćemo svakako nastaviti sa daljim obnavljanjem naše škole i poboljšanjem uslova rad u njoj, jer smatramo da ova Ustanova to i zaslužuje, istakla je Alma Šehanović, direktorica škole JU Gimnazija „Meša Selimović“ Tuzla.

Za rekonstrukciju grijanaja u JU OŠ „Soko” Gračanica Vlada je odobrila 7.000 KM. Prema riječima direktora postojeće pumpe za grijanje, koje su bile u fukciji od 1980. godine, prestale su sa radom.

– Imamo donaciju od oko 7.000 maraka za rekonstrukciju centralnog grijanja i puštanje u pogon novih pumpi, kako bi sistem centralnog grijanja funkcionisao nesmetano. U narednom periodu očekujemo da izvršimo i rekonstrukciju, odnosno sanaciju postojeće dotrajale stolarije, kako bi naši učenici ali i kompletno osoblje imali što bolje uslove za nesmetano odvijanje nastave, kazao je Nermin Zaketović, direktor OŠ „Soko“ Gračanica.

S ciljem da djeca, ali i uposlenici borave u što boljim uslovima, Kantonalna vlada će u narednom periodu nastavit sa kapitalnim ulaganjem u osnovne i srednje škole.

– Svake godine mi ulazimo u obnove, ali uzimajući u obzir da imamo 216 objekata, od toga 120 centralnih, onda je činjenica da će se tako dešavati i u narednom periodu. Srećom mi imamo i međunarodne organizacije i koristimo evropske fondove. Ja ću reći da ćemo i sa CRP-om u narednih 27 mjeseci, već smo potpisali ugovor, ići ćemo u zamjenu peći na pelet. Ovaj put je u taj projekta uključeno 18 škola. Prošli put je bilo 6 sa područja TK. Jako smo zadovoljni tom saradnjom sa CRP-om, očito i oni sa nama, čim smo dobili prilku da ovaj put utrostručimo taj broj škola u odnosu na prvu fazu projekta, naglasila je ministrica Brašnjić.

Osim Gimnazije „Meša Selimović“, osnovnih škola Bašigovci i Soko, sredstva su odobrena i za MSŠ „Kalesija”, MSŠ Teočak, MSŠ „Srebrenik”, područnu školu Lukavica Rijeka, , te OŠ „Živinice Gornje” .

(RTVTK)