Visoki predstavnik se obratio Vijeću sigurnosti UN-a

Visoki predstavnik Valentin Inzko je danas u New Yorku prezentirao svoj šestomjesečni izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a, te zahvalio članicama Vijeća na njihovoj kontinuiranoj pažnji koju posvećuju miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

“Nakon dugog perioda sporog odvijanja reformi, Bosna i Hercegovina jednostavno ne može sebi dozvoliti još jedan period u kojem će dominirati političke razmirice i opstrukcije”, rekao je visoki predstavnik. “S obzirom da su sada objavljeni izborni rezultati, Bosni i Hercegovini je potrebno neometano i što brže formiranje vlasti.”

Govoreći pred Vijećem sigurnosti o provedbi i rezultatima oktobarskih izbora, visoki predstavnik je izvijestio o periodu predizborne kampanje koju su obilježili podijeljeni stavovi o osnovnim temama, kao i o pritužbama protiv navodnih izbornih nepravilnosti, napominjući “da se čini kako je povjerenje javnosti u integritet izbornog sistema na najnižoj do sada zabilježenoj razini i da novi organi vlasti moraju gledati na vraćanje ovog povjerenja, putem značajnih poboljšanja i osiguranja bolje transparentnosti, kao na prioritet koji se mora hitno rješavati.”

Visoki predstavnik je također naveo da je u septembru zabilježena jedna od rijetkih dobrih vijesti u sektoru vladavine prava, kada je Parlamentarna skupština BiH nakon nekoliko mjeseci nesuglasica konačno usvojila, uz pomoć šire međunarodne zajednice, izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH, navodi OHR.

U svom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a, visoki predstavnik je također istakao da je uprkos teškoj političkoj atmosferi tokom proteklih šest mjeseci, proces EU integracija neupitno ostao sastavni dio političkih procesa i da građani nastavljaju snažno podržavati proces EU integracija.

Visoki predstavnik je naglasio kontinuiranu potrebu za pomirenjem i dijalogom u BiH, napominjući da je tokom perioda na koji se odnosi njegov izvještaj bilo tendencija koje idu u pravcu negiranja ili relativiziranja ratnih zločina, pa čak i neprihvatljivog glorificiranja ratnih zločinaca.

Imajući na umu da su dva međunarodna suda svojim presudama potvrdila da se u Srebrenici dogodio genocid, visoki predstavnik je rekao da poništavanje izvještaja o Srebrenici Vlade Republike Srpske iz 2004. godine smatra velikim korakom unatrag za napore koji se poduzimaju na pomirenju u BiH. Ovaj potez je također u suprotnosti s aktivnostima u susjednoj Republici Srbiji čija je Skupština 2010. godine usvojila istorijsku deklaraciju kojom se osuđuju zločini počinjeni u Srebrenici – deklaraciju koja je još na snazi.

Kompletan tekst govora visokog predstavnika objavljen je na web stranici OHR-a.