Vlada FBiH: „Direktnom nabavkom do kraja sljedeće sedmice trebalo bi stići 100 000 doza ruske vakcine Sputnjik“

Vlada FBiH odobrila je nabavku 350.000 doza ruske vakcine Sputnjik V, saopštio je premijer FBiH Fadil Novalić nakon sjednice održane danas u Mostar .  Prva količina, od 100.000 doza vakcine Sputnik C trebala bi stići narednog četvrtka, 18. marta.  Cijena jedne doze je 35.

Na ponudu za nabavku vakcina javile su se četiri kompanije i svi su imali istu ponudu, a to je 17 eura, odnosno oko 35 maraka po dozi. Na prijedlog ad hock grupe, odabrana su dva dobavljača i to: MGM farm iz Kaknja i Krajina Group iz Banje Luke. Kriterij, po kojem su izabrani su rokovi isporuke, rekao je premijer FBiH Fadil Novalić. Prvih 100 000 doza vakcine Sputnjik  trebale bi stići do kraja sljedeće sedmice.

Krajina Group može nabaviti vakcine u roku tri do četiri sedmice, ali su kako je rečeno sigurni jer imaju direktnu komunikaciju s proizvođačem.     Za nabavku ruskih vakcina dobavljači moraju završiti registraciju u Agenciji za lijekove BiH. Ugovor sa dobavljačima potpisaće Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH.

Za 350 000 ruskih vakcina Spunjik izdvojeno je oko 12 miliona KM, dok je ranije za  nabavku vakcina preko COVAX mehanizma uplaćeno 14 miliona KM.