Vlada FBiH usvojila odluke o isplatama za staru deviznu štednju

– Federalno ministarstvo financija ovlašteno je da realizira obveze po osnovi računa stare devizne štednje koje su, na temelju zahtjeva verificirane do 31. decembra 2020. godine i koje, nakon gotovinske isplate od 1.000 KM, ne prelaze 100 KM

SARAJEVO (AA) – Vlada bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine danas je ovlastila Federalno ministarstvo financija da realizira obveze po osnovi računa stare devizne štednje koje su, na temelju zahtjeva verificirane do 31. decembra 2020. godine i koje, nakon gotovinske isplate od 1.000 KM, ne prelaze 100 KM, javlja Anadolu Agency (AA).

“U 2021. godini, iz sredstava planiranih u proračunu FBiH, bit će isplaćene ove obveza u odgovarajućem iznosu do visine proračunom predviđenih sredstava”, navodi se u saopštenju iz Vlade FBiH.

Na današnjoj sjednici usvojena je i odluka kojom su utvrđeni postupci i dinamika gotovinskih isplata verificiranih tražbina po osnovi računa stare devizne štednje u FBiH za 2021. godinu.

“Svakom pojedinom tražitelju, kojem je izdana potvrda o verifikaciji računa stare devizne štednje na temelju zahtjeva koji su verificirani do 31. decembra 2020. godine, isplaćuje se s Jedinstvenog računa riznice FBiH maksimalan iznos od 1.000 KM ili ukupan iznos do 1.000 KM”, pojašnjava se u saopštenju.

Redoslijed isplata utvrđuje Federalno ministarstvo financija prema kronološkom redu u pregledima pojedinačno izdanih potvrda o verificiranim tražbinama koji se objavljuju u Službenim novinama Federacije BiH i dva dnevna lista.

Pročitajte...