Zastupnici Predstavničkog doma FBiH predlažu mjere za suzbijanje širenja zaraze

U dosadašnjem dijelu današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, predložen je niz zaključaka za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom u FBiH.

Sjednica je posvećena samo toj temi, a prijedlozi zaključaka, mada se u njima zasad ne spominje izričito riječ lockdown, uglavnom su na tragu pooštravanja sadašnjih protivepidemioloških mjera i davanja ovlasti i instrumenata Vladi da pomogne pritom privredi i stanovništvu.

Obrazloženja su da je trenutna epidemiološka slika veoma loša, naročito u Kantonu Sarajevo, kao i da je povećana smrtnost zaraženih a zdravstvo zagušeno u tako dramatičnoj situaciji.

Nakon što je federalni premijer Fadil Novalić, u uvodnom obraćanju zastupnicima, statistički obrazložio posljedice pandemije na privredu nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH iz marta prošle godine, zatim pokazatelje nakon donošenja tzv. ‘korona zakona’ koji je ublažio negativnosti, ali ne i doveo ekonomiju do prijašnjeg nivoa, iz zastupničkih klupa Socijaldemokratske partije BiH je rečeno da Federacija ipak ne smije izbjegavati pooštravanje mjera.

Zastupnici Saveza za bolju budućnost naglašavaju da mjere treba uvesti jednoobrazno, a ne pribjegavati asimetričnim rješenjima, po kantonima, te između ostalog zadužiti Vladu da zaustavi evidentni rast cijena prehrambenih artikala i lijekova u ionako teškoj situaciji za građane.

Iz zastupničkog kluba Demokratske fronte je zatraženo ponovno proglašenje stanja nesreće u Federaciji BiH.

Mladen Bošković iz Hrvatske demokratske zajednice je rekao da sjednica treba odgovoriti na dva važna pitanja – nabavka vakcina i mjere protiv širenja pandemije.

Mjere nisu problem, koliko je problem nadzor nad njihovim provođenjem, rekao je Bošković također dodajući da lično nije za izlazak Bosne i Hercegovine iz COVAX mehanizma Evropske unije za nabavku vakcina.

Bošković nije pristalica ponovnog zatvaranja Federacije BiH, ako ga neko ne uvjeri da je takva mjera zaista učinkovita, kazao je.

Rasprava je u toku.

Fena

Pročitajte...