Vlada Srbije i Vijeće ministara BiH: Potpisan sporazum o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo

– Srbija i BiH potpisale su danas sporazum o saradnji na realizaciji projekta auto-puta Beograd-Sarajevo, kojim je predviđeno da u narednih mesec dana bude formirano operativno telo zaduženo za realizaciju tog projekta

BEOGRAD (AA) – Sporazum između Vlade Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine o saradnji na realizaciji projekta auto-puta Beograd-Sarajevo potpisan je danas u Beogradu, a njim je predviđeno da u narednih mesec dana bude formirano operativno telo koje će raditi na realizaciji ovog projekta, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon potpisivanja, zamenik ministra komunikacija i prometa BiH u tehničkom mandatu Saša Dalipagić kazao je novinarima da današnji sporazum predviđa i izgradnju mosta na Savi kod Rače, koji će biti spojna tačka između dve države.

“Predviđeno je i da će Srbija u celosti izgraditi ovaj most”, rekao je.

Kako je kazao, ovim sporazumom se obe zemlje obavezuju da u roku od mesec dana formiraju operativno telo.

“Obavezujemo se u roku od mesec dana da formiramo operativno telo koje će raditi na realizaciji ovog veoma važnog projekta i za BiH”, dodao je.

Upitan o mostu Bratunac-Ljubovija koji je završen, ali još nije pušten u rad, Dalipagić je kazao da je problem nastao prilikom raspisivanja tendera, te da se nada da će se nakon formiranja Saveta ministara u BiH to pitanje biti rešeno.

“Nadam se da će se to sada rešiti, kao i sva pitanja, jer to stvarno nije u redu, da most stoji i da ljudi ne mogu da ga koriste”, naveo je on.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović navela je da je ovaj sporazum veoma važan za Srbiju, ocenivši da on predstavlja veliki korak, jer znači brzinu i efikasnost ka izgradnji auto-puta.

Ona je podsetila da je kamen temeljac za auto-put već položen u oktobru, uz prisustvo predsednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članove Predsedništva BiH.

“Za nas je to put koji treba da poveže dve države, ljude u te dve države, put koji mi zovemo putem prijateljstva, koji treba da nas vodi ka budućnosti, a ne ka prošlosti i svim problemima koje smo u prošlosti imali”, rekla je.

Ona je kazala da radovi idu prema planiranoj dinamici, te da je ovaj sporazum nastavak te dinamike.

Prema njenim rečima, nije samo u pitanju auto-put, već i izgradnja graničnog prelaza, sve u cilju boljeg i bržeg protoka robe i ljudi, a u sklopu kretanja ka “malom Šengenu”.

Mihajlović je, govoreći o mostu Ljubovija-Bratunac, kazala da je Srbija svoj deo odradila, uz molbu Federaciji BiH da to što pre završi.

Ambasadorka BiH u Srbiji Aida Smajić izrazila je uverenje da će izgradnjom auto-puta sigurno bilateralni odnosi dve zemlje krenuti uzlaznom putanjom, te da se malim, operativnim koracima ide do rešavanja svih otvorenih pitanja.

“Ovakvim projektima obe zemlje pokazuju jasno opredeljenje da idu ka EU, da su to njihovi strateški ciljevi”, zaključila je.

Auto-put Beograd-Sarajevo, čiju će gradnju finansirati Turska, gradiće se kao prsten, u dva pravca: Kuzmin – Sremska Rača – Bijeljina, te Požega – Kotroman, granica Srbije s BiH.

Deonica Sremska Rača – Kuzmin duga je oko 18 kilometara, a trasa Požega – Užice – Kotroman oko 60 kilometara. Ukupna vrednost izgradnje obe dionice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijarde evra, od čega je oko 220 miliona eura vrednost dionice Sremska Rača – Kuzmin, a oko 830 miliona evra deonica Požega – Kotroman.

Drugi pravac, Požega – Užice – Kotroman, granica Srbije i BiH, dužine oko 60 kilometara, sa koridorom 11 u Srbiji povezuje se u Požegi, a od Požege preko Moravskog koridora (E-761) trebalo bi da se Pojatama poveže sa koridorom 10.

Pripremni radovi na izgradnji mosta na Savi u Sremskoj Rači, na dionici autoputa Kuzmin – Sremska Rača, počeli su krajem augusta ove godine.

Pročitajte...